13 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Αγώνα για να αποτρέψουν πυρηνική καταστροφή δίνουν οι ιαπωνικές αρχές

Μάχη για να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή εξακολουθούν να δίνουν οι ιαπωνικές αρχές μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε δύο πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι. Ωστόσο, η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για τήξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, που είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας "μερικής τήξης", διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου. Μετά το σεισμό της Παρασκευής εκφράζονταν φόβοι για τήξη σε δύο από τους αντιδραστήρες της μονάδας, αφού τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Η κυβέρνηση πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ξεπεράσει τα αποδεκτά όρια στο Φουκουσίμα 1, που απέκει 240 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο. Η ραδιενέργεια μετρήθηκε στα 882 μικροσίβερτ την ώρα και σε κάποια στιγμή έφτασε μέχρι και τα 1.204 μικροσίβερτ. Το μικροσίβερτ είναι μονάδα που μετράει τις βιολογικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας και το όριο που έχουν θέσει οι ιαπωνικές αρχές είναι τα 500 μικροσίβερτ την ώρα.

Ο Χισανόρι Νέι, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο Τζίτζι ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα για μερική τήξη του πυρήνα το Σάββατο, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιαπωνίας.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2 έχασαν τα συστήματα ψύξης αφού οι γεννήτριες παραγωγής ισχύος, τόσο η κύρια όσο και η εφεδρική, υπέστησαν ζημιές την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία Tepco. Οι μηχανικοί προσπαθούσαν την Κυριακή να απελευθερώσουν και πάλι στην ατμόσφαιρα ραδιενεργό ατμό από το δεύτερο αντιδραστήρα που τέθηκε εκτός λειτουργίας, προκειμένου να μειωθεί η πίεση. Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, το νερό ψύξης στον αντιδραστήρα είχε μειωθεί τόσο πολύ που οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου έμειναν εκτεθειμένοι σε μήκος μέχρι και 3 μέτρα.

Ο Εντάνο πάντως διαβεβαίωσε ότι στον αντιδραστήρα 3 τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι "πολύ χαμηλά και υπό έλεγχο".

Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, είπε σε συνέντευξη τύπου ότι δεν πιστεύει ότι οι ράβδοι καυσίμου δεν έχουν υποστεί ζημιά.

Στον αντιδραστήρα 1, το εξωτερικό κέλυφος του οποίου εξερράγη το πρωί του Σαββάτου οι τεχνικοί χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό και βόριο για να μειώσουν την πίεση, απελευθερώνοντας ένα νέφος ατμού που περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, όπως καίσιο 137.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τα δύο εργοστάσια. Τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία την ενημέρωσε ότι έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα στην επαρχία Μιγιάγκι. Μολονότι οι μετρήσεις γύρω από το εργοστάσιο έδειξαν αυξημένη ραδιενέργεια, οι αντιδραστήρες της μονάδας δεν φαίνεται να έχουν υποστεί βλάβη και είναι "υπό έλεγχο".

Αμέσως μετά μεταδόθηκαν πληροφορίες ότι άλλο ένα σύστημα ψύξης, αυτή τη φορά στο πυρηνικό εργοστάσιοΤοκάι της επαρχίας Ιμπαράκι, είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι μόνο μία αντλία έχει υποστεί βλάβη ενώ η εφεδρική λειτουργεί κανονικά.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ένα σχέδιο για προγραμματισμένες, τρίωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκειμένου να αποτραπεί ένα γενικό μπλακ-άουτ.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα για παροχή βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ενεργειακά προβλήματα της Ιαπωνίας, η Ρωσία έστειλε σήμερα στην Ιαπωνία ένα τάνκερ με 19.500 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενώ αύριο θα παραδώσει άλλα 100.000 κυβικά μέτρα. Η Νότια Κορέα αποφάσισε επίσης να ανακατευθύνει στην Ιαπωνία ορισμένα από τα φορτία LNG που προορίζονταν για την ίδια. Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα.