13 Μαρτίου 2011

Αραβικός Σύνδεσμος-Λιβύη: Ναι στην επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη

http://www.skai.gr/files/temp/43307B47F0B7659A8F8D315932F83A57.jpgΟ Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε το Σάββατο τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη καθώς κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη αεροσκαφών, ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης συνέχιζαν τις επιχειρήσεις για να αποσπάσουν από τους εξεγερμένους αντικαθεστωτικούς τα εναπομείναντα προπύργιά τους.

Η Ουάσινγκτον, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε περίπτωση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, χαρακτήρισε την διακήρυξη του Αραβικού Συνδέσμου "σημαντικό βήμα" κι εκτίμησε ότι "ενισχύει την πίεση" στον Καντάφι· όμως απέφυγε να δεσμευτεί σαφώς στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ δεν πρότεινε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είπε μετά την 6ωρη σύνοδό του, που διεξήχθη στο Κάιρο το Σάββατο, συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι έχουν διαπραχθεί "σοβαρά εγκλήματα και μεγάλες παραβιάσεις" από την κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι σε βάρος του λιβυκού λαού, που του αφαιρούν τη νομιμοποίηση να κυβερνά.

Τόσο η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και εκείνη της Βρετανίας ανέφεραν ότι η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου αποτελεί ένα "σαφές μήνυμα" προς τον Καντάφι. "Ξεκάθαρα, είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη στην περιοχή αυτή" στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. "Δεν είναι η μόνη προϋπόθεση, αλλά είναι προαπαιτούμενο" για την ανάληψη "νόμιμης" δράσης, πρόσθεσε ο Χέιγκ.

Δεν είναι σαφές εάν η έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων αποτελεί την ομόφωνη έγκριση των χωρών της περιφέρειας που το NATO θεωρούσε προϋπόθεση προκειμένου να αναλάβει δράση εναντίον του Καντάφι. Διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη δεν απέκλειαν να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει ψηφοφορία για το θέμα--αλλά τη χαρακτήριζαν απίθανη. Παραμένουν, επίσης, άγνωστες οι προθέσεις Ρωσίας και Κίνας.

Οι εξελίξεις στα πεδία των μαχών σημειώνονταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη της διεθνούς διπλωματίας. Ενώ ΕΕ και ΗΠΑ εμφανίζονται να "διστάζουν", οι δυνάμεις του Καντάφι προελαύνουν και η Τρίπολη μοιάζει να αποκρούει με τα όπλα τα κύμα των λαϊκών εξεγέρσεων στην Μέση Ανατολή που οδήγησε στην ανατροπή των αυταρχικών κυβερνήσεων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, ενώ κινητοποιήσεις χωρίς προηγούμενο συνεχίζονται και σε άλλες χώρες.

Στρατεύματα πιστά στον Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση στην Μιζουράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και το μόνο προπύργιο των εξεγερμένων ανάμεσα στην πρωτεύουσα και το ανατολικό μέτωπο γύρω από την πόλη Ρας Λανούφ. "Ακούμε οβίδες. Δεν έχουμε καμιά επιλογή πέραν του να πολεμήσουμε", είπε χθες ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Τζεμάλ από την Μιζουράτα. "Ακούμε δυνατές εκρήξεις", είπε ένας κάτοικος, ο Μοχάμαντ. "Όλοι τρέχουν στα σπίτια τους, τα μαγαζιά είναι όλα κλειστά, αντάρτες λαμβάνουν θέσεις". Ο Μούσα Ιμπραήμ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καντάφι, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στην πόλη. "Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας μαχητών της αλ Κάιντα εκεί", δήλωσε. "Το σενάριο μοιάζει με εκείνο στη Ζαουίγια. Κάποιοι θα παραδοθούν, κάποιοι θα εξαφανιστούν. . . οι φύλαρχοι τους μιλούν. Όσους μείνουν πίσω, θα τους αντιμετωπίσουμε καταλλήλως".

Οι εξεγερμένοι στην Μιζουράτα έχουν πολύ υποδεέστερη δύναμη πυρός από τις κυβερνητικές δυνάμεις. "Ετοιμαζόμαστε για σφαγή", είπε ο Μοχάμαντ Άχμεντ, ένας από τους μαχητές τους. "Ξέρουμε ότι θα γίνει και η Μιζουράτα θα γίνει σαν τη Ζαουίγια. . . Εκείνοι έχουν άρματα μάχης και βαριά όπλα. Εμείς πιστεύουμε στο Θεό".

Οι δυνάμεις του Καντάφι εκδίωξαν τους εξεγερμένους από το εσωτερικό της πόλης Ρας Λανούφ μετά από αμφίβια επιχείρηση με τη χρήση πλοίων, αεροσκαφών και αρμάτων μάχης. Οι εξεγερμένοι διέθεταν ελαφρά όπλα και πολυβόλα τοποθετημένα σε φορτηγάκια.

Δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν συνοδευόμενοι από κυβερνητικούς αξιωματούχους στην πόλη, όπου κυβερνητικοί στρατιώτες κράδαιναν αφίσες του Καντάφι κι έβαφαν τοίχους όπου υπήρχαν γκράφιτι των εξεγερμένων στην πόλη. Πυκνός καπνός υψωνόταν από δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων κοντά σε διυλιστήριο. Τοπικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι οι εξεγερμένοι που υποχωρούσαν τις βομβάρδισαν.

Η μορφολογία του εδάφους --επίπεδη έρημος-- στη Λιβύη ευνοεί τη χρήση βαρέων όπλων και αεροσκαφών. Ο τακτικός στρατός της Λιβύης είναι καλά εκπαιδευμένος και πιο πειθαρχημένος από τους εξεγερμένους.