19 Απριλίου 2011

Το Χρηματιστήριο ξαναγύρισε στον Ιανουάριο του 1997

Η κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και τα σενάρια της αναδιάρθρωσης του χρέους έστειλαν τη Σοφοκλέους στα τάρταρα με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί στα επίπεδα που βρισκόταν τον Ιανουάριο του 1997.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο λαός και αποδείχτηκε ακόμη μία φορά χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τα σενάρια της αναδιάρθρωσης να έχουν την τιμητική τους, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ μαζί με των ασφαλίστρων κινδύνου στα συμβόλαια CDS επί του ελληνικού χρέους.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρισκόταν σταθερά πάνω από το 14%, ενώ του 2ετούς ομολόγου ξεπερνούσε το 19% εν μέσω διαψεύσεων περί αναδιάρθρωσης από κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα και τη Γαλλία και σχολίων στον διεθνή Τύπο περί του αναπόφευκτου.

Στην ελληνική αγορά επικρατούσε απογοήτευση, καθώς πολλοί αισθάνονται ότι ο τρόπος και η ένταση με την οποία ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρουσίασαν το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής και ιδιαίτερα των αποκρατικοποιήσεων δεν ήταν ο ενδεδειγμένος με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. Πολλοί τραπεζίτες ανέφεραν ότι ίσως η χώρα έχασε την τελευταία ευκαιρία της να πείσει τις αγορές ότι θα τα καταφέρει.

Ξεπούλημα παγκοσμίως

Η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιδεινώθηκε περισσότερο το απόγευμα, όταν έγινε γνωστό ότι η S&Ρ έβαλε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον προθάλαμο της υποβάθμισης προκαλώντας ξεπούλημα μετοχών και ομολόγων σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 1.427,49 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,83% με τον τραπεζικό δείκτη να βυθίζεται 5,67%. Από τις μετοχές που ήταν υπό διαπραγμάτευση 118 έκλεισαν με απώλειες, 135 παρέμειναν αμετάβλητες και μόλις 29 κατέγραψαν κέρδη.

Με απώλειες μεγαλύτερες του 7% έκλεισαν οι μετοχές των Alpha Bank, ΑΤΕ Bank και Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υποχώρησε 6,89%. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 5,45 ευρώ με πτώση 5,55%, ενώ απώλειες 4,99% και 4,53% κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank και της Τράπεζας Κύπρου.

Αναλυτές και άλλοι ανέφεραν ότι η ψυχολογία στην αγορά είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη, καθώς τα άσχημα νέα διαδέχονται το ένα το άλλο και προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα που θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=268713