04 Απριλίου 2011

Αυστρία-Στον Ελληνοορθόδοξο Μητροπολίτη Μιχαήλ απονέμεται ανώτατη τιμητική διάκριση της Αυστριακής Δημοκρατίας

Iστορική στιγμή για την Ορθοδοξία στην Αυστρία και ένα νέο σταθμό στις σχέσεις της με το επίσημο αυστριακό κράτος, αποτελεί η επικείμενη απονομή στον Ελληνοορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, ανώτατης τιμητικής διάκρισης, του Ανώτερου Χρυσού Ταξιάρχη μετά Αστέρος του Τάγματος Αξίας της Αυστριακής Δημοκρατίας.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας στη Βιέννη, η απονομή των διασήμων του παρασήμου θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο στα παλιά ανάκτορα Χόφμπουργκ, προσωπικά από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο οποίος και θα εκφωνήσει τον προβλεπόμενο έπαινο για τον τιμώμενο ιεράρχη.

Στο σκεπτικό απονομής του παρασήμου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι με την ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση τιμάται η μακρά υπηρεσία του Μητροπολίτη Αυστρίας ως Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως προέδρου της Επισκοπικής Διάσκεψης στην Αυστρία και ιδιαίτερα η συμβολή και συνδρομή του στην ενσωμάτωση των Ορθοδόξων στην αυστριακή κοινωνία.

Τον περασμένο Ιανουάριο οι 500.000 ορθόδοξοι πιστοί της Αυστρίας είχαν τιμήσει μία σημαντική επέτειο, τα 25 χρόνια από την εκλογή σε επίσκοπο, του Μητροπολίτη Μιχαήλ, ενώ ευρεία σχετική αναφορά είχαν κάνει τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης.

Η χειροτονία του κ. Μιχαήλ σε επίσκοπο πριν 25 χρόνια, υπήρξε ιστορικό γεγονός για την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, καθώς σε αυτή είχαν παραβρεθεί, για πρώτη φορά στη σχεδόν 300 χρόνων ιστορία των δύο ελληνικών εκκλησιών της Βιέννης, τόσο ο τότε ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας, Ρούντολφ Κίρχσλεγκερ όσο και ο τότε καρδινάλιος της Αυστρίας, Κένιγκ, όπως επίσης εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών δογμάτων και δέκα αρχιερείς από το χώρο της Ευρώπης και την Ελλάδα.

Πέντε χρόνια αργότερα το 1991, μετά την παραίτηση για λόγους ηλικίας του προκατόχου του, Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, ο τότε επίσκοπος Μιχαήλ, εξελέγη, με νέο πλέον σχήμα της Μητρόπολης Αυστρίας, ως Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης και αυτή ήταν η πρώτη εκλογή αρχιερέα επί Πατριαρχείας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Η 25 η επέτειος της χειροτονίας του, βρίσκει τον Μητροπολίτη Μιχαήλ ως Εξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, να είναι ο πρώτος τη ταξη των ορθοδόξων αρχιερέων οι οποίοι ποιμαίνουν ορθόδοξες κοινότητες και εκπροσωπούν ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες στην Αυστρία.

Συγχρόνως είναι ιστορικό το γεγονός ότι ο αριθμός των ορθοδόξων στην Αυστρία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ούτως ώστε σήμερα να φτάνει τις 500.000 και να είναι η δεύτερη αριθμητικά Εκκλησία μετά τη Ρωμαιοκαθολική, με σχεδόν 350.000 από αυτούς να βρίσκονται στο χώρο της Βιέννης, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Σέρβοι και να ακολουθούν εκείνοι από άλλες χώρες, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία, Γεωργία και βέβαια από Ελλάδα.