17 Απριλίου 2011

Για την κατάντια των Ταμείων φταίνε τα λαμόγια και όχι το δήθεν σκάνδαλο των ομολόγων

Χώρα «αναπήρων» η Ελλάς, με το 17% να συνταξιοδοτείται πρόωρα και άνομα
Ενώ το Ασφαλιστικό μας Σύστημα καταρρέει το κομματικό κράτος εξακολουθεί να το σκυλεύει

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-20/10/2001

Σε αυστηρότερες διαδικασίες για την απονομή των αναπηρικών συντάξεων κατευθύνεται πλέον το ΙKΑ, μετά την υπερβολική αύξησή τους τα τελευταία χρόνια, που εμφανίζουν την Ελλάδα ως χώρα αναπήρων. Επί συνόλου 2.061.094 συνταξιούχων οι 330.358, περίπου το 16%, λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας.

Στο ΙKΑ οι συντάξεις αναπηρίας ανέρχονται σε 143.650 σε σύνολο 840.000 και αποτελούν το 17,15%, διαμορφώνοντας την πεποίθηση ότι ακόμα και απόλυτα υγιείς ασφαλισμένοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις. Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα ποσοστά των αναπηρικών συντάξεων αποκλίνουν σημαντικά από νομό σε νομό της χώρας. Στην Αθήνα φθάνουν το 10,66%, στην Kαλαμάτα το 7,32%, στη Λαμία το 15,55%, στη Λάρισα το 19,33% και στο Ηράκλειο της Kρήτης συναντάται το υψηλότερο ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 19,42% των συνταξιοδοτουμένων.

Είναι φανερό ότι η εμφάνιση δύο αναπηρικών συντάξεων σε κάθε δέκα συνταξιούχους δεν μπορεί να αποδοθεί στις ειδικές εργασιακές συνθήκες, αλλά στη δυνατότητα πρόσβασης των «αναπήρων» στις επιτροπές απονομής των συντάξεων, που εμφανώς παραπέμπει στο κομματικό κράτος.

Βάσει αυτών των διαπιστώσεων το ΙKΑ επιχειρεί από την 1η Νοεμβρίου να εφαρμόσει νέες διαδικασίες, ενοποιώντας τις υγειονομικές επιτροπές και αυξάνοντας τον αριθμό των γιατρών, ώστε να γίνεται κλήρωση και να μην είναι εκ των προτέρων γνωστοί οι εξεταστές. Παράλληλα, περιορίζει τις αναβολές εξέτασης των υποψηφίων αναπήρων συνταξιούχων, φαινόμενο που εμφανιζόταν συστηματικά, προφανώς μέχρι να υπάρξει η κατάλληλη σύνθεση.

Ταυτοχρόνως με ειδικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε αιφνιδιαστικά χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου, προβλέπεται η μείωση κατά 50% σε μια από τις δύο συντάξεις που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος, συνταξιούχος του Δημοσίου.

Επίσης, με άλλη διάταξη αυξάνει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2001 το επίδομα εξομάλυνσης στους συνταξιούχους του Δημοσίου και φθάνει κατ' ανώτατο όριο από 8.000 δρχ. σε 14.000 δρχ.

Σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες

Τιμητική σύνταξη θα αποδίδεται από το Δημόσιο σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες, που έχουν προσφέρει διακεκριμένες υπηρεσίες στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του ελληνικού λαού, σύμφωνα με διάταξη του ειδικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Επιπλέον θεσμοθετείται 15ετία για όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_20/10/2001_2775