18 Απριλίου 2011

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί λόγω της φημολογίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου και άλλων μεγάλων νομισμάτων λόγω της φημολογίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά τις διαψεύσεις του ενδεχομένου αυτού από την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στα 1,4369 δολάρια από 1,4430 δολάρια την περασμένη Παρασκευή. Οι επενδυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο, προχώρησαν σε πωλήσεις του ευρώ και λόγω της αύξησης της δύναμης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Φινλανδίας στις εκλογές που έγιναν χθες στη χώρα. Το κόμμα των Αληθινών Φιλανδών, το οποίο αύξησε θεαματικά την εκλογική του δύναμη, είχε ταχθεί προεκλογικά κατά της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού από τις αγορές.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι η γερμανική Κυβέρνηση θέλει να προετοιμάσει τους βουλευτές της για το ενδεχόμενο να χρειασθεί να ψηφίσουν την ανάληψη νέων βαρών από τη Γερμανία, στην περίπτωση που χρειασθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

"Αν η Ευρωζώνη χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της Ελλάδας, η γερμανική Κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλου μεγέθους νέα βάρη", είπε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας: "Νομίζω ότι είναι καλό οι βουλευτές μας να έχουν κάποια γνώση ότι κάτι μπορεί να γίνει". Το ίδιο δημοσίευμα αποδίδει τις διαψεύσεις των σεναρίων αναδιάρθρωσης από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών στο φόβο ότι η δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση μπορεί να αναστατώσει τις ήδη νευρικές αγορές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει μία αναπόφευκτη διαφοροποίηση της επικοινωνιακής πολιτικής, καθώς από τη μία πλευρά η εχεμύθεια θεωρείται αναγκαία όσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται στην Κυβέρνηση, ενώ από την άλλη πλευρά χρειάζεται κάποια δημοσιότητα για να είναι ενήμεροι οι βουλευτές.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι έως τώρα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ήταν αρκετά βέβαιη ότι θα έχει την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του οποίου ηγείται, καθώς και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μετέχει στην Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, προσθέτει, η ανησυχία αυξήθηκε μετά από δημοσιεύματα ότι 12 βουλευτές του FDP απειλούν να μη στηρίξουν το νόμο για τη θέσπιση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από το 2013. Οι 12 βουλευτές φέρεται να ζητάνε ότι οι χώρες που δεν ακολουθούν τη γερμανικού τύπου δημοσιονομική πειθαρχία "θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη μετά από σύντομη προειδοποίηση", κάτι που θεωρείται αδιανόητο για την Κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ.