11 Απριλίου 2011

Νέες κατηγορίες για παράνομες παρακολουθήσεις αντιμετωπίζει ο αριστερός Ισπανός διώκτης του Φράνκο, δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν

http://www1.folha.uol.com.br/folha/mundo/images/13garzon.jpgΑντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη βρίσκεται και πάλι ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν ο οποίος είχε επιχειρήσει να ερευνήσει εγκλήματα τα οποία διαπράχθησαν κατά την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Γκαρθόν παραπέμπεται σε δίκη για άλλη υπόθεση που αφορά παράνομες παρακολουθήσεις και υποκλοπές τηλεφωνημάτων. Το 2009 ο δικαστής φέρεται να μαγνητοφώνησε συνομιλίες μεταξύ κρατουμένων και των δικηγόρων τους ενώ ερευνούσε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλεκόταν το Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο ο Γκαρθόν μαγνητοφώνησε τις συνομιλίες με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούσε να βρει από άλλες πηγές.

Ο Γκαρθόν έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη με αφορμή τη δικαστική διερεύνηση των εγκλημάτων που διέπραξε ο στρατηγός Φρανθίσκο Φράνκο την περίοδο 1939-75. Το 2008 ο δικαστής ξεκίνησε την πρώτη δικαστική έρευνα των εγκλημάτων του Φράνκο, τον οποίο κατηγορούσε για τις δολοφονίες περισσότερων από 100.000 αντιφρονούντων και πολιτικών αντιπάλων του τόσο κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο (1936-9) όσο και στα χρόνια της δικτατορίας του. Ωστόσο, αναγκάστηκε πολύ σύντομα να διακόψει την έρευνα λόγω των πιέσεων που δέχτηκε από νομικούς και συντηρητικούς πολιτικούς.

Δύο ακροδεξιές οργανώσεις κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αφού αγνόησε την αμνηστία που είχε χορηγηθεί το 1977 για τα εγκλήματα του εμφυλίου πολέμου. Εξαιτίας της μήνυσης τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το Εθνικό Δικαστήριο αλλά έχει ήδη αποτανθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για να αποκατασταθεί.

Σήμερα ο Γκαρθόν εργάζεται ως σύμβουλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.