28 Απριλίου 2011

Συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και την παραπομπή του Άκη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXH-r6I_VCGLN6womJJ7QVIWSeGIh69tUIZPHzqW_zAu55vNrlRT-R7mxiyKBqJivMMiOY4pzoWNbeWI86DE8h2FEfUaMR9UApEQins3BiGQwVcFsMtz9w5ILwfIgUKlDmWhTo9rjL6Ux3/s320/%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82.jpgΜε πρόταξη εκ μέρους της πλειοψηφίας, της ανάγκης για κοινωνική δικαιοσύνη και διαφάνεια στο δημόσιο βίο, ξεκίνησε σήμερα, η έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου σε Προκαταρκτική Κοινοβουλευτική Επιτροπή («Προανακριτική»), για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Από πλευράς τους, οι εισηγητές της αντιπολίτευσης, θεωρούν περιορισμένο το εύρος των προτεινόμενων διερευνητικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να αφορά τις ευθύνες περισσοτέρων προσώπων.

Ξεκινώντας την εισήγησή του εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στην συγκυρία, θεωρώντας «επιτακτικό» το αίτημα της Δικαιοσύνης, υψηλότερο στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των πολιτών, ακόμα ενδεχομένως και από οικονομικά αιτήματα.

«Ουδείς σ’ αυτήν την αίθουσα θα αρνηθεί ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε κεντρικό πρόσωπο με σημαντική συμβολή στην δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας και στην ανάπτυξη της, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη» ανέφερε ο κ. Μπόλαρης. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχοντας σαφή συνείδηση της κρισιμότητας της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συγκυρίας της χώρας, έχοντας σαφέστατη επίγνωση της ανάγκης προστασίας των θεσμών που συνέχουν την χώρα, προτείνει την σύσταση της Επιτροπής, προκειμένου να υλοποιήσουμε και την προτροπή του Αριστοτέλη ότι «κανένας πολίτης δεν πρέπει να θεωρεί ότι ανήκει στον εαυτό του - ο κάθε πολίτης πρέπει να θεωρεί ότι ανήκει στη πόλη».

Παράλληλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε ότι με πρόταση των βουλευτών της πλειοψηφίας, η Επιτροπή της Βουλής για τους Εξοπλισμούς θα διεξάγει έναν παράλληλο έλεγχο της περιόδου κατά την οποία εκδηλώθηκε το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ώστε αν προκύψουν στοιχεία, να έρθουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή. «Η σύσταση της Επιτροπής, θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου και ενδεχομένως προσκόμισης εγγράφων που δεν συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία. Είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται και πράξεις που έχουν παραγραφεί. Είναι ωσαύτως ενδεχόμενο, ενώ έχουν παραγραφεί τα βασικά αδικήματα, να υπάρχουν έτερα, μη παραγεγραμμένα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η σύσταση της Επιτροπής, δίνει όρους ανάδειξης της αλήθειας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπόλαρης.

Πλέον επιθετικά ξεκίνησε την εισήγησή του ο Πάνος Καμμένος, εκπρόσωπος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, παρατηρώντας πως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, «μονάχα μια φορά»: «Τι μήνυμα πάμε να δώσουμε σήμερα; Υπάρχουν αποδείξεις για έναν πολιτικό που έχασε για τρεις ψήφους την προεδρία του κόμματός του και την Πρωθυπουργία , ή συζητάμε για τα μάτια του κόσμου;» αναρωτήθηκε.

Επί της ουσίας, ο κ. Καμμένος, υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε καταγγείλει την ύπαρξη σκανδάλου από το 1998 και υπογράμμισε πως «θα ήτανε συγκάλυψη, πιστολιά στον αέρα, αν κάναμε την Προανακριτική μονάχα για τον κ. Τσοχατζόπουλο κι αν δεν συνοδευόταν η Επιτροπή από μιαν άλλη, Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνούσε όλη την περίοδο από το 1998 μέχρι σήμερα». Η υπόθεση, ήταν κατά τον κ. Καμμένο εν γνώσει του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος, «δεν μπορεί να πει ότι αγνοούσε ότι υπήρχε σκάνδαλο στα υποβρύχια. Αν δεν άκουγε την Δικαιοσύνη, είχε τις επιστολές των εταιρειών που ζητούσαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό». Άλλο τόσο, «υπάρχει σωρεία εγγράφων όπου φαίνεται ότι ουδέποτε ακούστηκε το Πολεμικό Ναυτικό». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καμμένο, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πουλήθηκαν απ’ την ΕΤΒΑ στην HDW «με λεφτά του Δημοσίου», καθώς με συμψηφισμό χρεών του Δημοσίου προς τα Ναυπηγεία, οι νέοι ιδιοκτήτες βρέθηκαν ωφελημένοι κατά 1,5 δισ. ευρώ. «Την απόφαση έλαβε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος εργάζεται σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς που πήρε την ΕΤΒΑ», σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Αν δεν κάνουμε το «άρατε πύλας», τα γιαούρτια του κόσμου θα μετατραπούν σε καλάσνικοφ» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ. «Το σκάνδαλο της Ζήμενς, είναι το μητρικό σκάνδαλο (…) Πρέπει να δούμε ποιοι συνάδελφοί μας, ωφελήθηκαν από αυτές τις μίζες και τους συμβούλους επικοινωνίας, (όπως η CIVITAS, που εργαζόταν για την ThyssenKrupp και για την Ζήμενς) και έπαιρναν τις επιστροφές του 10% του διαφημιστικού χρόνου για να βγαίνουν στα παράθυρα» ανέφερε υπαινικτικά μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος.

Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος, ωστόσο, χαρακτήρισε ανεπαρκή την συζητούμενη πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σκυλλάκος υποστήριξε ότι η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να περιορίζεται μόνο στον κ Τσοχατζόπουλο, καθώς, όπως είπε, για τις συμβάσεις των συγκεκριμένων υποβρυχίων υπάρχουν υπογραφές και άλλων υπουργών στο ΚΥΣΕΑ, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη η έρευνα να επεκταθεί από το 2000 έως το 2009.

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την περίοδο 2000-2002. Δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα για ποινικές. Είναι θέμα προς διερεύνηση και για όσους συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ. Η έρευνα δεν μπορεί να γίνεται με δόσεις. Στο ΚΥΣΕΑ δεν υπήρχαν άλλοι υπουργοί; Οι υπογραφές τέτοιων λεόντειων συμβάσεων δημιουργούν ευθύνες οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν. Γιατί υπάρχει περιορισμός προσώπων και μόνο για τον κ Τσοχατζόπουλο; Καμία ευθύνη, ούτε πολιτική δεν υπάρχει για εκείνους που υπέγραψαν τις συμβάσεις; Πού ήταν το ΚΥΣΕΑ κα οι υπουργοί μέχρι το 2009; Δεν είναι συγκάλυψη; Γιατί να μην συγκροτηθεί πρώτα Εξεταστική Επιτροπή και να διερευνηθούν πρώτα και οι πολιτικές ευθύνες;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Σκυλλάκος.

« Πιστεύουμε ότι η υπόθεση είναι πολύ ευρύτερη και ότι ηθελημένα το σκάνδαλο περιορίζεται στις μίζες ενός συγκεκριμένου υπουργού», πρόσθεσε ο εισηγητής του ΚΚΕ που έδωσε έμφαση και στο θέμα των αντισταθμιστικών, επικαλούμενος τόσο την έρευνα του ΣΔΟΕ όσο και τα όσα σημειώνει η εισαγγελέας που διερεύνησε την υπόθεση.

Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν ερωτηματικά στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων και, όπως είπε, «αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν θα βρεθεί άκρη όπως έγινε και τις προηγούμενες υποθέσεις». Και συμπλήρωσε: «Ακόμα και για υπόθεση μίζας δεν θα βρεθεί άκρη γιατί και οι ελβετικές τράπεζες και οι οφ σορ εταιρίες δεν είναι εύκολο να προδώσουν τους πελάτες τους. Χωρίς ταυτοποίηση προσώπου και λογαριασμών δεν μπορεί να υπάρξουν στοιχεία για να προχωρήσει η υπόθεση».