Η έλλειψη μαθητών οδήγησε τρία ιστορικά σχολεία που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης να κατεβάσουν ρολά.
Το πράσινο φως που δόθηκε στην ελληνική κοινότητα να κλείσει το ιδιωτικό σχολείο στο Σισλί, το δημοτικό στο Μπεσίκτας και… το λύκειο θηλέων στο Φατίχ χαρακτηρίστηκε ως δίκαιη απόφαση και ικανοποίησε την ελληνική κοινότητα, δεδομένου ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινότητας να κλείσουν ορισμένα σχολεία.
Μετά από αυτή την απόφαση, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Hurriyet , ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την αξιοποίηση των ακινήτων με διαφορετικό τρόπο.
«Από το 1979 δεν υπήρχαν μαθητές στα σχολεία αυτά. Είναι μία δίκαιη απόφαση», σημειώνει στην εφημερίδα ο Λάκης Βίγκας, μέλος της διοίκησης των ελληνικών ιδρυμάτων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν σε λειτουργία μόλις εννέα μειονοτικά σχολεία, ενώ όπως επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα το 1870 λειτουργούσαν σαράντα.
Η μόνιμη απάντηση των αρχών στο αίτημα των Ελλήνων της Πόλης να κλείσουν αυτά τα σχολεία ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα τα σχολικά κτίρια να παραμένουν για χρόνια κλειστά,αφού δεν υπήρχαν μαθητές και δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Ο νέος νόμος όμως που ψηφίστηκε το 2008 για την ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Τουρκία επιτρέπει πλέον στα ιδρύματα να αξιοποιήσουν την περιουσία που έχουν στην κατοχή τους.