08 Μαΐου 2011

Αίγυπτος: 8 νεκροί και 54 τραυματίες από τις ταραχές μεταξύ σαλαφιστών ισλαμιστών και κοπτών χριστιανών.

http://www.nea-epohi.gr/main/sites/default/files/neaepohi/2011/martios/9311.koptes.kairo_.jpgΟκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν σε επεισόδια μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο το Σάββατο με αφορμή τον προσηλυτισμό μιας χριστιανής στο ισλάμ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η θρησκευτική διένεξη αναζωπυρώνεται ενώ το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο συνεχίζει να ασκεί την εξουσία από το Φεβρουάριο μετά τον εξαναγκασμό του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ σε παραίτηση εξαιτίας της λαϊκής εξέγερσης στη χώρα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο στρατός και η αστυνομία ανέπτυξαν θωρακισμένα οχήματα στη συνοικία Ιμπάμπα του Καΐρου όταν περί τους 500 ισλαμιστές σαλαφιστές περικύκλωσαν μια κοπτική εκκλησία, την Αγία Μίνα, κι απαίτησαν να τους παραδοθεί η γυναίκα. Οι λεπτομέρειες δεν είναι σαφείς.

Οι σαλαφιστές, μέλη μιας συντηρητικής σουνιτικής σέκτας, και χριστιανοί άνοιξαν πυρ με πυροβόλα όπλα, πέταξαν εμπρηστικές αυτοσχέδιες βόμβες και πέτρες πριν επέμβουν ο στρατός και η αστυνομία. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να σταματήσουν οι ταραχές.

Ο κυβερνήτης της Γκίζας είπε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός. Ωστόσο ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στην επαρχία Άμπντελ-Χαλίμ αλ Μπεχάιρι είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 νεκροί και 54 τραυματίες. Δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου MENA ότι τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Νωρίτερα, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι νεκροί φθάνουν τους 5 και οι τραυματίες τους 23. Τελικά οι νεκροί ήταν 8 και οι τραυματίες 54.

Οι διαδογματικές σχέσεις είναι συχνά αίτιο προστριβών και συγκρούσεων στην Αίγυπτο, όπου οι κόπτες χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων.

Οι σχέσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών έχει υπάρξει αφορμή να ξεσπάσουν επεισόδια βίας -- και οι δυο πλευρές απαγορεύουν στις γυναίκες τους να παντρεύονται αλλόδοξους.

Τον Μάρτιο, 13 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο σε διαδογματικές ταραχές στη συνοικία Μανσιγέτ Νασρ μετά τον εμπρησμό μιας εκκλησίας στο χωριό Σολ, νότια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Ένας στρατηγός που μίλησε στο ιδιωτικό αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο ON-TV δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις «δε θα επιτρέψουν σε καμιά θρησκεία να επιβάλει την ηγεμονία της στην Αίγυπτο» και πρόσθεσε ότι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν αυστηρά.