08 Μαΐου 2011

Τυνησία-Ευτυχώς που έδιωξαν τον Μπεν Αλί και έχουν δημοκρατία: Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα και σε προάστιά της επ' αόριστον

http://i815.photobucket.com/albums/zz77/e-prin/tunisia.jpgΗ κυβέρνηση της Τυνησίας αποφάσισε να επιβάλει ξανά απαγόρευση κυκλοφορίας στην διάρκεια της νύχτας λόγω επεισοδίων βίας και λεηλασιών, σύμφωνα με εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας διέταξε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 05:00 επ' αόριστον.

Ο Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, πρόεδρος επί δεκαετίες στη χώρα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τυνησία εν μέσω των εντεινόμενων λαϊκών κινητοποιήσεων εναντίον του τον Ιανουάριο, γεγονός που πυροδότησε μια σειρά εξεγέρσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό σε πολλές χώρες της περιοχής. Η μεταβατική σημερινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα διοργανώσει εκλογές τον Ιούλιο.

Τις τελευταίες ημέρες οι αρχές κατέστειλαν βίαια διαδηλώσεις ενώ καθαιρέθηκε ένας αξιωματούχος που είχε δηλώσει ότι ενδέχεται να σημειωθεί πραξικόπημα, κάτι που αποτέλεσε έναυσμα για τις νέες κινητοποιήσεις.

Πολλοί στη χώρα φοβούνται ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα αθετήσει τις υποσχέσεις της να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό. «Χρειαζόμαστε πλέον μια επανάσταση μετά την επανάσταση», δήλωσε ο Αμπντουλραχμάν Τζαλούλι, επιδεικνύοντας στο κινητό του τηλέφωνο φωτογραφίες που απεικονίζουν αστυνομικούς που κατεδίωκαν διαδηλωτές στους δρόμους κοντά στο κέντρο της Τύνιδας.

«Βλέπετε. Η αστυνομία είναι η ίδια όπως και πριν. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή», πρόσθεσε.

Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και πυρπόλησαν αυτοκίνητα κοντά στο κέντρο. Η αστυνομία αντέδρασε πυροβολώντας στον αέρα και κάνοντας χρήση δακρυγόνων αερίων. Κάτοικοι είπαν ότι ληστές και πλιατσικολόγοι εκμεταλλεύονται το χάος σε τμήμα της πόλης.

Τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών ανακοίνωσαν πως η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε για «να εγγυηθούμε την ασφάλεια πολιτών και περιουσιών», σύμφωνα με ανακοινωθέν τους που μετέδωσε το τυνησιακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TAP.

Σε άλλη μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τη λαϊκή οργή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Φαρχάτ Ράτζι καθαιρέθηκε από τη θέση του επικεφαλής της κρατικής Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Θεμελιώδεις Ελευθερίες, ανέφερε το TAP. Οι κινητοποιήσεις έγιναν μετά την προειδοποίηση του Ράτζι ότι πιστοί στον μπεν Άλι ενδέχεται να προβούν σε πραξικόπημα εάν στις εκλογές του Ιουλίου για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της χώρας κερδίσουν οι ισλαμιστές.

«Τα πράγματα πολύ απέχουν από το να έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό», είπε ο ιδιοκτήτης ενός καφέ στο κέντρο, ο Χάσαν Άλι, καθώς οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Τύνιδας έσπευδαν να κατεβάσουν ρολά.

«Υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Τρομοκρατίας», φώναζαν ταυτόχρονα πολλοί διαδηλωτές.

Περίπου 15 δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις κινητοποιήσεις κακοποιήθηκαν από αστυνομικούς, σύμφωνα με την εγχώρια ένωση συντακτών.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα μειώσει το ρυθμό ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας σε 1 ως 1,5% του ΑΕΠ εφέτος.

Επίσης χθες Σάββατο η εγχώρια δικαιοσύνη καταδίκασε τον Ίμαντ Τραμπελσί, ανιψιό της ισχυρής συζύγου του πρώην προέδρου μπεν Άλι, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 2.000 δηνάρια για χρήση ναρκωτικών.

«Αυτή η καταδίκη δεν πρόκειται να κατευνάσει το λαό, που απαιτεί δικαιοσύνη για όλη αυτή την δύσκολη περίοδο», σχολίασε ένας αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μοχτάρ Γιαγιαουί, τονίζοντας ότι έχει σημασία «να μάθουν οι τυνήσιοι για τις άλλες κατηγορίες σε βάρος του Ίμαντ Τραμπελσί και να καταλάβουν ότι αυτή είναι μια πρώτη καταδίκη».