19 Μαΐου 2011

Αλβανία: Οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος συρρέουν έξω από το κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στα Τίρανα

http://www.dramini.gr/wp-content/uploads/2011/05/ALVANIA-EKLOGES-240x155.jpgΧιλιάδες οπαδοί, αλλά και ορισμένοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξακολουθούν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στα Τίρανα, και προσπαθούν να σπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να μπουν μέσα.

Από τις μέχρι στιγμής συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων έχουμε τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Η συγκέντρωση του πλήθους, στα Τίρανα, έγινε μετά την εκ νέου, χθεσινή, έκκληση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενου δημάρχου Τιράνων, Έντι Ράμα, και άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης προς τους οπαδούς τους, να βγουν στους δρόμους προς υπεράσπιση της ψήφους τους.

Διαδηλώσεις αναμένονται και σε άλλες πόλεις της χώρας, αλλά σήμερα οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατευθύνθηκαν προς τα Τίρανα.

Στην πόλη της Καβάγια, περίπου 300 διαδηλωτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκλεισαν την εθνική οδό, που συνδέει τα Τίρανα με το νότο της χώρας.

Περίπου 2000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη του Φίερι για να ταξιδέψουν προς τα Τίρανα. Συγκέντρωση οπαδών του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχει αυτή την ώρα και στο Δυρράχιο και την Αυλώνα.

Στο μεταξύ, ένταση επικρατεί και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου από χτες συνεχίζεται η αξιολόγηση και καταμέτρηση των ψήφων, που ρίχτηκαν από τους ψηφοφόρους σε λάθος κάλπη (στην κάλπη για τους δημοτικούς συμβούλους) και αφορούν κυρίως τους υποψήφιους δημάρχους στην πρωτεύουσα.

Με μια ειδική, δική της απόφαση, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανέλαβε ρόλο επιτροπής αξιολόγησης και καταμέτρησης αυτών των ψήφων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατά την αντιπολίτευση, ο ρόλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής εξαντλείται στην επισημοποίηση του προκαταρκτικού εκλογικού αποτελέσματος, που προκύπτει από τις επιτροπές καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά Τμήματα. Η αντιπολίτευση φοβάται ότι στη διαδικασία αυτή θα χαλκευτεί το εκλογικό αποτέλεσμα για το δήμαρχο Τιράνων.

Παρά τις αντιδράσεις, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεχίζει από χτες την εκτέλεση της απόφασής της, χωρίς τη συμμετοχή των μελών της, που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση. Προβλέπεται να επανεξεταστούν 65 κάλπες από το σύνολο των 485. Ο αριθμός αυτός όμως μπορεί να αυξηθεί.

Η αξιολόγηση και καταμέτρηση αυτών των ψήφων, στις 20 πρώτες κάλπες, ανέτρεψαν ήδη το προκαταρκτικό αποτέλεσμα. Βρέθηκαν 46 υπέρ του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσια και μόλις 14 υπέρ του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα . Συνεπώς η διαφορά των δέκα ψήφων, με την οποία είχε προβάδισμα ο Ράμα έναντι του αντιπάλου του, στο αποτέλεσμα που είχαν βγάλει προκαταρκτικά οι επιτροπές καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά τμήματα, ανατράπηκε υπέρ του Μπάσα.