19 Μαΐου 2011

Κάμερες και σεκιούριτι στην υπηρεσία της προστασίας του Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα

http://s.enet.gr/resources/2009-05/20b-2-thumb-large.jpgΜε κάμερες, εταιρεία σεκιούριτι και δημοτικούς αστυνομικούς προσπαθεί πλέον ο Δήμος Δέλτα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης μπαζών και ογκωδών αντικειμένων στην περιοχή του Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα. Υπεύθυνοι του Δήμου χαρακτηρίζουν την κατάσταση τραγική και επισημαίνουν ότι υπάρχουν καθημερινά φαινόμενα απόρριψης μπαζών και στερεών αποβλήτων.

Η δημοτική αστυνομία πραγματοποιεί ήδη περιπολίες μέσα στο Δέλτα ενώ την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν και έλεγχοι από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, ομάδες της οποίας φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν κάθε τι ύποπτο. «Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με σωστή αστυνόμευση» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, Νίκος Μυλώσης, και επισημαίνει ότι εφόσον εντοπιστεί με οποιοδήποτε τρόπο κάποιο περιστατικό, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες επιβολής προστίμων.

Την ίδια στιγμή, η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει το έντονο πρόβλημα της δυσοσμίας από τη λειτουργία των βιομηχανιών, τον βιολογικό καθαρισμό, τη λυματολάσπη που συσσωρεύεται στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ αλλά και ειδικά από τη δραστηριότητα των βιομηχανιών που χρησιμοποιούν παράγωγα πετρελαίου.

Αυτοψία σε εργοστάσια και εργασιακούς χώρους της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης έκανε ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, μετά από τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών. Το τελευταίο πεντάμηνο έγιναν πέντε καταγγελίες και αφορούσαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, διαφυγή αέριων ρύπων από βιομηχανίες κατά τη φάση της αντικατάστασης των αντιρρυπαντικών φίλτρων.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, δήμοι, βιομηχανίες και επιστημονικοί φορείς συγκρότησαν «κοινό μέτωπο» ώστε μια ειδική ομάδα να καταγράψει όλες τις βιομηχανίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, να διερευνήσει ποια υλικά χρησιμοποιούν ώστε να γνωρίζει τι ουσίες ενδέχεται να διοχετευτούν στο περιβάλλον, να πραγματοποιεί μετρήσεις και να ενημερώνει τις βιομηχανικές μονάδες για περιστατικά ρύπανσης και κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής της.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τέσσερις βιομηχανίες έχουν υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life +2010 και σε λίγες μέρες θα γνωρίζουν αν η πρόταση έχει εγκριθεί ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή της. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στις ίδιες τις βιομηχανίες να εφαρμόζουν τον αυτοέλεγχο σε συνεργασία με τους Δήμους Κορδελιού -Ευόσμου, Δέλτα και Μενεμένης - Αμπελοκήπων που εξέφρασαν την υποστήριξή τους» εξηγεί ο ειδικός σύμβουλος ανάπτυξης του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου Λεωνίδας Τσόγκας.