17 Μαΐου 2011

Ηλεκτροδότηση Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών - Απάντηση Ι. Μανιάτη, ΔΕΗ και ΡΑΕ σε ερώτηση του Π. Παναγιωτόπουλου

Η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών με τρίτες χώρες για την ενεργειακή τροφοδότησή τους. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου, στην οποία επικαλείται δημοσιεύματα για πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας προκειμένου ελληνικά νησιά να ηλεκτροδοτούνται από τουρκικές εταιρείες.

Ο κ. Μανιάτης διαβίβασε στη Βουλή και έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Αρθρούρου Ζερβού, σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. "Η ΔΕΗ Α.Ε. ως Διαχειριστής Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την αξιόπιστη και οικονομική λειτουργία των αυτόνομων νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων", σημειώνεται στο έγγραφο.

Αναφέρεται επιπλέον ότι "με βάση τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια, για κάθε νησί, έχουν προγραμματισθεί τα έργα ανάπτυξης των Θερμικών Σταθμών Παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η επάρκεια ισχύος, σε κάθε περίπτωση".

Όπως ειδικότερα αναφέρεται, μέχρι το 2016 έχει προγραμματισθεί η κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών σταθμών και επέκταση των υπαρχόντων με την εγκατάσταση Νέων Μονάδων Παραγωγής, σύγχρονης τεχνολογίας, φιλικής στο περιβάλλον, συνολικής ισχύος 914 MW και προϋπολογιζόμενου κόστους 1.050 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μέχρι το 2016 προβλέπεται να εγκατασταθούν νέοι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τρίτους και από τη ΔΕΗ ανανεώσιμες, διαφόρων τεχνολογιών, συνολικής ισχύος 513 MW, τουλάχιστον.

Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρει ότι "αυτό γίνεται στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας και σύμφωνα με την Οδηγία 2009/72, υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου''.

Στο έγγραφό του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, τονίζει ότι η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία "δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να δημιουργήσει διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών με τρίτες χώρες".

Στον Π. Παναγιωτόπουλο έχει απαντήσει και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με παλαιότερο έγγραφό του, ότι "δεν έχει υπογραφεί διμερώς με την Τουρκία συμφωνία που να προβλέπει την ηλεκτροδότηση των ακριτικών νησιών του Αιγαίου" και ότι "το υπογραφέν στις 14.5.2010 Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας δεν περιλαμβάνει καμία τέτοια πρόβλεψη".

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, επικαλούνταν δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Τρόικα "με βάση το αναθεωρημένο Μνημόνιο για την ενέργεια, ζητεί από τη χώρα μας να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας και στα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, όπου το μονοπώλιο έχει η ΔΕΗ". Ο βουλευτής επικαλούνταν επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010, Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν θέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τουρκικές εταιρείες, χωρίς να υπάρξει θετική απάντηση από την πολιτική ηγεσία.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το Στρατηγικό Σχεδιασμό Διασυνδέσεων των Νησιών στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι με το Στρατηγικό Σχεδιασμό Διασυνδέσεων των Νησιών με το Διαχειριστή του Συστήματος (σ.σ. ΔΕΗ), είναι προφανής η βούληση της Πολιτείας να διασυνδεθούν τα μη διασυνδεδεμένα νησιά της ελληνικής επικράτειας με το εθνικό ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, τόσο για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας ενεργειακής επάρκειάς τους όσο και για την αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών των νησιωτικών περιοχών.

"Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με άλλα ηλεκτρικά συστήματα γειτονικών χωρών, παρά μόνο με το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα", αναφέρεται επίσης στο έγγραφο.