17 Μαΐου 2011

Πρωτοβουλία της ΕE για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα, ζητά ο αναλυτής της Κεντρικής Τράπεζας της Βρέμης Φόλκερ Χελμάιερ

Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ενισχυθούν οι επενδύσεις ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ζητά ο επικεφαλής αναλυτής της Κεντρικής Τράπεζας της Βρέμης Φόλκερ Χελμάιερ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Die Tageszeitung" εκτιμά ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία θα είναι κερδοφόρα για τους Γερμανούς και καλεί την ΕΕ να συζητήσει με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρώπης, πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Ο κ. Χελμάιερ προτείνει να οργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προκειμένου να ενημερωθούν πώς μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Επεσήμανε δε, ότι δεδομένης της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες, όπως η Γερμανία, οι εταιρίες έχουν δυσκολίες να βρουν το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί άνεργοι.

Εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετα 90 δισ. ευρώ που θα αυξήσουν το συνολικό ποσό αρωγής στα 200 δισ.

Σημειώνει ακόμη ότι και στην περίπτωση που τα μισά από αυτά υπολογιστούν ως "ζημία", η Γερμανία αναλογικά θα έχανε περίπου 20 δισ.

"Ωστόσο σε περίπτωση συστημικής κρίσης στην Ευρώπη, θα χάναμε πολύ περισσότερα", καταλήγει ο αναλυτής.