27 Μαΐου 2011

Ι. Μανιάτης: "Επενδυτικά αδιάφορα τα διαπιστωμένα κοιτάσματα ουρανίου"

Δεν σχεδιάζεται έρευνα για κοιτάσματα ουρανίου στη Βόρεια Ελλάδα, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννη Μανιάτη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Εύας Καϊλή.

Ο κ. Μανιάτης σημειώνει πως ούτε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) ούτε και από το Υπουργείο δόθηκαν ποτέ στοιχεία στον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που να δείχνουν ότι το μέγεθος των αποθεμάτων κοιτασμάτων ουρανίου ανέρχονται σε 20.000 τόνους. «Από τις μέχρι σήμερα έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί στον Ελλαδικό χώρο, είναι τεκμηριωμένες αρκετές εμφανίσεις ουρανιούχων ορυκτών, που όμως δεν αποτελούν κοιτάσματα, δηλαδή, οικονομικά εκμεταλλεύσιμη μεταλλοφορία», ενημερώνει την βουλευτή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και προσθέτει ότι «η μοναδική μεταλλοφορία που, με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα διαδικασιών κοιτασματολογικής έρευνας, ανήκει στην κατηγορία των κοιτασμάτων βρίσκεται στην περιοχή Αρχοντοβούνι Παρανεστίου του Νομού Δράμας, με βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα που ανέρχονται σε 1500 τόνους μέσης περιεκτικότητας 300pm», διευκρινίζοντας πως «έχοντας υπόψη ότι τα διεθνή αποθέματα ουρανίου είναι πολύ μεγάλα, καθώς και τη σχετικά χαμηλή τιμή των ουρανιούχων μεταλλευμάτων, το κοίτασμα της περιοχής Αρχοντοβουνίου Παρανεστίου Δράμας είναι σχεδόν επενδυτικά αδιάφορο».

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν έχει στα σχέδια της την οποιαδήποτε χρήση πυρηνικής ενέργειας, δεν σχεδιάζεται περαιτέρω έρευνα για τη συγκεκριμένη μεταλλοφορία, καταλήγει στο έγγραφο του ο υφυπουργός.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε καλέσει την κυβέρνηση να ενημερώσει αν έχει σαφή εικόνα για τα πραγματικά κοιτάσματα ουρανίου που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και αν υπάρχει κάποια έρευνα που να υπολογίζει τον πλούτο των βεβαιωμένων κοιτασμάτων, σε σχέση με το κόστος εξόρυξης τους. Επιπλέον, η κα Καϊλή είχε καλέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να την ενημερώσει αν προτίθεται να κινήσει διαδικασία οικονομικής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων ουρανίου.

Η βουλευτής αναφερόταν σε κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία εντός της ελληνικής επικράτειας υπάρχουν κοιτάσματα ουρανίου της τάξης των 20.000 τόνων. Ωστόσο, η κα Καϊλή, στο κείμενο της ερώτησης της, δεν παρέλειπε να παραθέσει και δηλώσεις του προέδρου του ΙΓΜΕ ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει βεβαιωθεί είναι μόλις 1500 τόνων και συνεπώς η όποια προσπάθεια εξόρυξης του δεν συμφέρει κανένα επενδυτή.