26 Μαΐου 2011

Γ. Ραγκούσης για την ψήφο των αλλοδαπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές

"Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και αναμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας", αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Ιωάννης Ραγκούσης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου, σχετική με την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, για την ψήφο των αλλοδαπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

"Το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις σε απάντηση κοινοβουλευτικού ελέγχου", αναφέρει στο έγγραφο του ο κ. Ραγκούσης και προσθέτει: "σεβόμαστε τις απόψεις του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμμένοντας στη νομική ορθότητα της πολιτικής μας επιλογής και την καθολική εναρμόνιση του ν. 3883/2010 με το Σύνταγμα της χώρας. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Διικαιοσύνη και αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας".

Ερώτηση στο υπουργείο Εσωτερικών είχε υποβάλει ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, χαρακτηρίζοντας "κόλαφο την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο", για τη συμμετοχή των νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο βουλευτής, μεταξύ των άλλων είχε καλέσει τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή, αν τίθεται θέμα επανάληψης των εκλογών σε τμήματα δήμων και περιφερειών που ψήφισαν αλλοδαποί, αν θα πάρει πρωτοβουλία για την κατάργηση του σχετικού νόμου και αν θα αντικατασταθεί η λέξης ιθαγένεια από τη λέξη υπηκοότητα.

"Από τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης, ορίζεται σε ποιες περιπτώσεις γίνεται επανάληψη εκλογής", απαντά στο έγγραφό του ο κ. Ραγκούσης, ενώ στο ερώτημα του κ. Νικολόπουλου για την αντικατάσταση της λέξης ιθαγένεια από την υπηκοότητα, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, προς την κατεύθυνση υιοθέτησης του όρου υπηκοότητα ως όρου με αυτοτελές, διακριτό (από αυτό της ιθαγένειας) περιεχόμενο.