03 Μαΐου 2011

Ο Μάριο Ντράγκι επικρατέστερος στην κούρσα της διαδοχής του Ζαν ΚλοντΤρισέ

http://www.skai.gr/files/temp/6BFEE118262F9A91AE1C1659E8224F2F.jpgΣτη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα συζητηθεί το θέμα διαδοχής του Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο οποίος θα αποχωρήσει από τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα τέλη Οκτωβρίου. Πιθανότερος διάδοχός του μέχρι τώρα εμφανίζεται ο ιταλός Μάριο Ντράγκι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και με μια διεθνή καριέρα στον χρηματοπιστωτικό χώρο.

Αποφασιστική καμπή στην κούρσα διαδοχής του Ζ.Κ.Τρισέ ήταν η επίσκεψη Σαρκοζί στη Ρώμη, όπου ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον Ιταλό υποψήφιο.

Είχε προηγηθεί η κρίσιμη δήλωση του γερμανού Άξελ Βέμπερ, πως δεν επιθυμεί να διεκδικήσει την επίμαχη θέση, αιφνιδιάζοντας την ηγεσία του Βερολίνου και αναδιαμορφώνοντας τους συσχετισμούς στην κούρσα διαδοχής.

Η δήλωση Σαρκοζί έδωσε το έναυσμα για να ακολουθήσει μια σειρά δηλώσεων υποστήριξης στην υποψηφιότητα Ντράγκι, από Λουξεμβούργο, Μαδρίτη, Μπρατισλάβα, Βρυξέλλες και εν μέρει από Βερολίνο.

Η ιταλική υποψηφιότητα δείχνει να έχει τη δυναμική με το μέρος της. Στη γερμανική πρωτεύουσα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εκφραστεί υπέρ του Μ.Ντράγκι, πλην όμως θέλει να διασφαλίσει σε αντάλλαγμα, αφενός την υιοθέτηση ορισμένων γερμανικών θέσεων στη συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης και αφετέρου την προώθηση δύο άλλων γερμανικών υποψηφιοτήτων: 1) του Γιέργκ Άσμουσεν, νύν ΓΓ στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος προωθείται για τη θέση του προέδρου στην οικονομική και δημοσιονομική επιτροπή της ΕΕ, ένα πόστο που επιτρέπει στον φορέα του να χαράσσει την ατζέντα στο ECOFIN, την ευθύνη προπαρασκευής του οποίου έχει και

2) του Γιενς Βάιντμαν, παλαιού συμβούλου της Άγκελα Μέρκελ και προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο οποίος προωθείται στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου δημοσιονομικής σταθερότητας, ένα πόστο που δημιουργήθηκε για να διευκολύνεται το G20 στον εντοπισμό των «αδύναμων κρίκων» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στον τρόπο αντιμετώπισης των δυνάμει κινδύνων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι η υποψηφιότητα Ντράγκι προσεγγίζει νικηφόρα στο τέρμα της, μολονότι η πρόκρισή της παραβιάζει τον άγραφο νόμο της γεωγραφικής ισορροπίας, καθώς αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ο Πορτογάλος (έτερος νοτιο-Ευρωπαίος), Βίτορ Κονστάντσιο.