06 Μαΐου 2011

Οι βρετανοί τιμώρησαν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις χθεσινές τοπικές εκλογές

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmhCw-Vwy2rZzdtdaLYemxaErqS-Hj7Tdkb-5isOVhuPXiAp4924zFLdKs_fZDegba7LXuQaThH3HcsJQZXgA-RjZfZWkwXC2NoaX19D3mT_36K9BEdrr9SUhPzHb1y4TMtmBKHgmvhhQ/s1600/800px-Liberal_Democrats_UK_Logo_svg.pngΟι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταβαραθρώθηκαν στις χθεσινές τοπικές εκλογές στη Βρετανία και αναμένεται να χάσουν το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, καθώς οι βρετανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν το κόμμα για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό που έχει εισαγάγει σκληρά μέτρα λιτότητας στις δημόσιες δαπάνες.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, η δύναμη του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών περιορίσθηκε σημαντικά, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα δεν κατέγραψε σοβαρές απώλειες.

"Εισπράξαμε μία κλωτσιά στις κάλπες απόψε", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζον Λίτς.

Η δημοτικότητα του κόμματος δεν έχει σταματήσει να πέφτει μετά την απόφαση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Συντηρητικό Κόμμα τον περασμένο χρόνο.

Έκτοτε η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει προχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι διαξιφισμοί ανάμεσα στους δύο εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού κατά την προεκλογική περίοδο είναι πιθανόν να δυσχεράνει το κυβερνητικό έργο, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται και από το μεγάλο πολιτικό κόστος που σημαίνει για το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών η συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

"Το πρόβλημα εντοπίζεται στον συνδυασμό μίας ανώδυνης εκλογικής νύκτας για τους Συντηρητικούς με μία εξαιρετικά επώδυνη νύκτα για τους εταίρους τους στον συνασπισμό", δήλωσε ο Φίλιπ Κόουλι, καθηγητής Κοινοβουλευτικής Κυβέρνησης στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

"Αλλά δεν υπάρχει καμία προοπτική για τη διάλυσή του. Η συντηρητική ηγεσία γνωρίζει ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις εκλογές μόνη", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, το Εργατικό κόμμα έχει εξασφαλίσει 295 επιπλέον έδρες σε τοπικά συμβούλια, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απώλεσαν 236 έδρες και οι Συντηρητικοί 2.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του BBC, το Συντηρητικό Κόμμα εξασφάλισε το 35% των ψήφων, το Εργατικό Κόμμα το 37% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 15%, τη χειρότερη επίδοσή τους από το 1988.

Οι βρετανοί ψηφοφόροι αναμένεται επίσης να απορρίψουν την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, η μόνη παραχώρηση που είχαν εξασφαλίσει από τους Τόρις για τη συμμετοχή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο πρώτο εθνικής εμβέλειας δημοψήφισμα σε διάστημα 30 ετών, οι Βρετανοί εκλήθησαν να απαντήσουν εάν θέλουν αντικαταστήσουν το ισχύον πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα με ένα σύστημα εναλλακτικής ψήφου, μίας μορφής αναλογικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η πρόταση για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος θα απορριφθεί.

Οι Συντηρητικοί ήταν αντίθετοι με την "εναλλακτική ψήφο" και η προεκλογική εκστρατεία άφησε χώρο για έντονους διαξιφισμούς ανάμεσα σε υπουργούς των δύο κομμάτων του συνασπισμού.

Το Εργατικό Κόμμα ήταν διχασμένο ως προς το θέμα της μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, ενώ ο ηγέτης του Εντ Μίλιμπαντ είχε ταχθεί υπέρ.

Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα που έχασε τις εκλογές πριν από έναν χρόνο, έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.