20 Ιουνίου 2011

Eurogroup: Πρώτα η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και μετά η πέμπτη δόση

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvbcHp5wCOWmo4AId0If9jfO6QWOsaHj0efwbSgkqcKkiFuRqxFb3RFmChuXwcBYQc9M8DsO3AGmqSveJiQqsJWeObbOcyAyfb2_sYQ1kpNw5QU3_V7oAYMXg3EfDzSaj3W4_vjdql1VwY/s1600/eurogroup.jpgΣυνέκλιναν μεν, αφήνοντας ωστόσο αρκετές αποφασιστικές παραμέτρους αδιευκρίνιστες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, σχετικά με το πώς ο ιδιωτικός κλάδος θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, οι υπουργοί έχουν αφήσει ανεπίλυτες βασικές λεπτομέρειες, με την πιο σημαντική το πώς να βάλουν τους πιστωτές να συμμετάσχουν χωρίς να προκληθεί χρεοκοπία της Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί υποσχέθηκαν να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας, η οποία θα προκαλέσει χάος στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης, όπως εκτιμούν οι ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις.

Οι υπουργοί δήλωσαν πως σκοπεύουν να έχουν το τελικό σχέδιο «μέχρι τις αρχές Ιουλίου». Επίσης, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να ζητήσουν από τους ιδιώτες πιστωτές να «ανακυκλώσουν» τα ομόλογά τους όταν ωριμάσουν, ξεκινώντας από τον επόμενο χρόνο, με νέα ελληνικά ομόλογα.

Αυτή η διαδικασία, την οποία οι υπουργοί σχολιάζουν ότι θα είναι «άτυπη και εθελοντική», θα ελαφρύνει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας στα επόμενα έτη, μειώνοντας το ποσό των νέων κεφαλαίων που χρειάζεται η ευρωζώνη να δανείσει στην Ελλάδα από το επόμενο έτος.

Ένα βασικό ερώτημα για τους υπουργούς, καθώς συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες, είναι το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα ζητηθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας να αγοράσουν. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σε περισσότερο από 15% στη δευτερογενή αγορά, ωστόσο θα ζητηθεί από τους επενδυτές να δεχθούν ένα κατά πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε νέα ομόλογα.

Όπως επισημαίνει το Dow Jones Newswires, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει πως αυτό το σενάριο αποτελεί «distressed debt exchange» (ανταλλαγή χρέους), που καταλήγει σε χρεοκοπία, κάτι που οι κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί να αποφύγουν.

Ακόμη, μετά από την εξάωρη χθεσινή συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ακόμη πως αναμένεται να καταβάλουν την επόμενη δόση στην Ελλάδα του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, στα μέσα Ιουλίου. Το ποσό της δόσης ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,7 δισ. ευρώ προέρχονται από την ΕΕ και τα 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ωστόσο προειδοποίησαν ότι η καταβολή της δόσης εξαρτάται από την ψήφιση από την ελληνική Βουλή, του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας, που αναμένεται στο τέλος Ιουνίου.

Ο Juncker από την πλευρά του μετά από τη λήξη των χθεσινών συζητήσεων, δήλωσε ότι το πακέτο της νέας χρηματοοικονομικής βοήθειας που αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών, είναι ακόμη αδιευκρίνιστο. «Όταν μιλάμε για εθελοντική συμμετοχή, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακριβώς για το πόσο μεγάλο θα είναι».

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά από τη συνάντηση, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jan Kees de Jager δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «δεν έχουν καταλήξει σε καμία χρηματοοικονομική εγγύηση για την ώρα».

Σε ό,τι αφορά την πέμπτη δόση η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Elena Salgado, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το ποσό θα παραμένει στα 12 δισ. ευρώ, διαψεύδοντας φήμες που είχαν κυκλοφορήσει λίγο πριν και σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε πρόταση από χώρες της ευρωζώνης να καταβληθεί το μισό της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα αρχές Ιουλίου με στόχο να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στην Αθήνα όσον αφορά τις περικοπές δαπανών.


Πηγή:www.capital.gr