18 Ιουλίου 2011

Η Allianz προτείνει 25-30% κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ο γερμανικός ασφαλιστικός γίγαντας Allianz - ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ομολογιακού fund στον κόσμο, PIMCO - ευνοεί ένα 'κούρεμα' της τάξης του 25-30% του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις των υπευθύνων της εταιρείας.

Τρεις εβδομάδες συνομιλιών μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του ιδιωτικού τομέα απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο συμμετοχής του δεύτερου σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, όμως το λόμπι των εμπορικών τραπεζών δήλωσε χθες πως σημειώθηκε κάποια πρόοδος.

Σύμφωνα με τραπεζικές επιταγές που επικαλείται το Ρόιτερς την προηγούμενη εβδομάδα, συζητήθηκε ένα κούρεμα 30-50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Όμως οι συνομιλίες συνεχίζουν να παλεύουν για την υπέρβαση των νομικών και πολιτικών εμποδίων που επικεντρώνονται στην προσπάθεια αποφυγής μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας ή μιας συμφωνίας που να συναντά την αντίθεση της ΕΚΤ σχετικά με οποιαδήποτε χρεοκοπία.

Ο επικεφαλής στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Allianz, Paul Achleitner, δήλωσε στους Financial Times Deutschland πως οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση, λύση που αποτρέπει την χρεοκοπία. "Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει νέα ομόλογα αξίας 70 στη θέση των παλιών που λήγουν ονομαστικής αξίας 100" δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Die Welt. "Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουν μία εκούσια ντε φάκτο μείωση του χρέους κατά 30% επεκτείνοντας συγχρόνως την διάρκεια ωρίμανσης του χρέους".

Μία τρίτη εφημερίδα, η Handelsblatt, ανέφερε έκθεση της Allianz που υποστηρίζει 25% κούρεμα. Σημειώνεται πως οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ελάχιστα δηλώσει μέχρι σήμερα δημοσίως σχετικά με την επίλυση του ελληνικού χρέους, όμως είναι μεταξύ των μεγαλύτερων κατόχων αυτού του χρέους.

Η Αllianz είχε στα τέλη του 2010 περίπου 1,3 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους. Όπως δήλωσε ο Achleitner, για την εγγύηση των νέων ομολόγων η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ένα δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και να επενδύσει τα χρήματα αυτά σε ένα τραστ. Καθώς τα νέα ομόλογα θα είναι χαμηλότερου ρίσκου, τα επιτόκια με τα οποία θα εκδοθούν θα είναι 5-6%.

enet.gr