04 Ιουλίου 2011

Amadeu Altafaj Tardio (εκπρ Κομισιόν): "Aποφεύχθηκε η χρεοκοπία της Ελλάδας, ωστόσο η λύση είναι προσωρινή και απλά παρατείνεται το αναπόφευκτο"

"Προς ώρας αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα σήμαινε έκρηξη της ανεργίας, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, προβλήματα ασφάλειας κτλ, ωστόσο πρόκειται για προσωρινή λύση, με την οποία απλώς παρατείνεται το αναπόφευκτο".

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στο ηλεκτρονικό μπλογκ του αυστραλιανού δικτύου ABC ο Amadeu Altafaj Tardio, εκπρόσωπος της Κομισιόν για οικονομικά και νομισματικά ζητήματα

Ο κ. Altafaj, δηλώνει ότι "ήταν απλώς θέμα ημερών η ψήφιση των νέων μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο, διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατή η παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ και την ΕΕ".

Εντούτοις, διατείνεται ότι "τα μέτρα που λαμβάνονται εκκινούν από το αίσθημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς του Γερμανούς και Φιλανδούς φορολογούμενους, οι οποίοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής στήριξης των αδύναμων οικονομικά μελών της ευρωζώνης".

Προς επίρρωση, καταγράφονται οι απόψεις του Zsolt Darvas, κορυφαίου οικονομολόγου, μέλους του Bruegel, δεξαμενής σκέψης στις Βρυξέλλες, ο οποίος βλέπει τρία σενάρια για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να διολισθαίνει μέχρι να καταλήξει στην χρεοκοπία, ενώ σύμφωνα με το δεύτερο, θα είναι τόσο έντονες οι κοινωνικές αναταραχές εναντίον των εξοντωτικών μέτρων λιτότητας, που θα πέσει η νυν κυβέρνηση, θα προκηρυχθούν εκλογές, θα έρθει στην εξουσία η αντιπολίτευση, η οποία θα προχωρήσει σε άμεση παύση αποπληρωμής του χρέους και σε αναδιάρθρωση".

Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, το οποίο ονομάζει "ενός είδους πλήρους κοινωνικοποίησης του ελληνικού χρέους", "οι ευρωπαίοι εταίροι θα αναγκαστούν να δανείσουν την Ελλάδα με χρόνο αποπληρωμής την εικοσαετία με χαμηλά επιτόκια, σε αντίθεση με τον παραλογισμό που ίσχυε ως τώρα να δανείζεται η Ελλάδα"

Καταλήγει με τη διαπίστωση ότι "η ΕΕ προχωρούσε μπροστά μόνο όταν βρισκόταν αντιμέτωπη με κάποια κρίση και η κρίση της ελληνικής οικονομίας ήταν το καμπανάκι".

Στην εκπομπή Lateline Business του δικτύου ABC o νομπελίστας καθηγητής οικονομικών Robert Eagle, διατείνεται ότι "οι Ευρωπαίοι απέτυχαν παταγωδώς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση της ελληνικής οικονομίας [...] μπορεί να σημάνει και κατάρρευση της ευρωζώνης, αν εγκαταλειφθούν μόνοι τους οι Έλληνες να καλύψουν το τεράστιο χρέος μόνο μέσω περικοπών μισθών και συντάξεων, επιβολής βαρύτατων φόρων και μειώσεων δημόσιων δαπανών".

Αυτό που χρειάζεται είναι "η σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου υποστηρικτικού των αδύναμων οικονομικά περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης καθώς και εμβάθυνση των σχέσεων σε επίπεδο οικονομίας και φορολόγησης, ώστε στο μέλλον να αντιμετωπίζονται έγκαιρα παρόμοια προβλήματα, πριν μετατραπούν σε κρίση για την ΕΕ".

Με την ψήφιση του νέου πακέτου περικοπών δόθηκε προσωρινή μόνο λύση στην κρίση χρέους που μαστίζει την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το σύνολο των δημοσιευμάτων των αυστραλιανών μέσων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "η Ελλάδα νομίζει ότι αντιμετωπίζει την κρίση χρέους, ενώ το τρίο, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΕΕ, συνεχίζουν να τη χρηματοδοτούν για να αποφύγουν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης". Στην πραγματικότητα όμως "απλώς βυθίζουν όλο και περισσότερο τη χώρα στα χρέη, αν και με μικρότερα επιτόκια, επιβραδύνοντας το αναπόφευκτο". H παρεχόμενη οικονομική βοήθεια "δε βοηθά στο ελάχιστο, ώστε να καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία ούτε λύνει το πρόβλημα".

Μάλιστα, κύριο άρθρο της εφημερίδας The Sydney Morning Herald αναφέρει ότι "οι Έλληνες διαδηλωτές έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται ενάντια στα μέτρα λιτότητας, καθώς εκείνοι, ως νομοταγείς φορολογούμενοι πολίτες, θα επωμιστούν την αποπληρωμή ενός χρέους που προέκυψε από επιτήδειους, οι οποίοι και αυτή τη φορά θα αποφύγουν οποιαδήποτε επιβάρυνση, γνωρίζοντας τον τρόπο να ξεγελούν το σύστημα και να αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν". Ο αρθρογράφος επικαλείται απόψεις αναλυτών και επιστημόνων ότι "είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία για την Ελλάδα όπως και η έξοδος από την ευρωζώνη και η επιστροφή στην δραχμή, πραγματικότητα για την οποία προετοιμάζονται οι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος ευρωπαϊκές τράπεζες όπως και η ΕΚΤ".

Σε άρθρο δε της εφημερίδας The Age τονίζεται ότι "παρά το θέατρο ανάμεσα σε Έλληνες διαμαρτυρόμενους και αστυνομία, τα δακρυγόνα, τις φωνές που προειδοποιούσαν ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση, στην πραγματικότητα δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από την ψήφιση των μέτρων, οι διαδηλώσεις δεν έλαβαν την έκταση των αντίστοιχων στην Αίγυπτο, καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων δε συμμετείχαν στις διαδηλώσεις όντας απασχολημένοι να κερδοσκοπούν από την παραοικονομία ή απλώς επειδή είναι αργόσχολοι ή συνταξιούχοι".

Αναφέρεται, επίσης, ότι "υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες δέχονταν να πληρώνουν μισθούς υπαλλήλων, οι οποίοι είναι ελάχιστα παραγωγικοί, ενώ η ευρύτερη επικρατούσα νοοτροπία είναι αυτή της αποφυγής με κάθε τρόπο να πληρώνουν φόρους".