04 Ιουλίου 2011

«Καταπέλτης» η έκθεση της Τρόικας

Description: http://www.ant1online.gr/resources/images/365a0eb4-17cc-4cfa-8ed0-80313801ed73.jpgΈκθεση-κόλαφο για καθυστερήσεις, έλλειψη πολιτικού συντονισμού και διοικητικές αδυναμίες, οι οποίες έχουν επιβραδύνει σημαντικά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων συνέταξαν οι επικεφαλής των κλιμακίων της Τρόικας μετά την αξιολόγηση επί έναν μήνα της ελληνικής οικονομίας.

Στο κείμενο των 170 και πλέον σελίδων, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας σημαίνουν όχι απλώς τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά συναγερμό στην κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο να λάβει την έκτη δόση του δανείου, αν δεν ανεβάσει ρυθμούς σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με πρώτη τις αποκρατικοποιήσεις.

Έπειτα από ένα καλό ξεκίνημα το καλοκαίρι του 2010, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης έχει επιβραδυνθεί ουσιαστικά τα τελευταία τρίμηνα. Ανεπαρκής πολιτική συναίνεση, αδυναμίες στον πολιτικό συντονισμό και περιορισμοί στη διοικητική ικανότητα έχουν επιβαρύνει την εφαρμογή του προγράμματος.

Η τριμερής εξακολουθεί να χαρακτηρίζει εύθραυστη την ελληνική οικονομία, προβλέπει ύφεση της τάξης του 3,75% για το 2011 και γι’ αυτό επισημαίνει ότι, πέρα από το θεμελιώδους σημασίας κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων κι αξιοποίησης δημόσιας γης, πρέπει το Δημόσιο να αρχίσει να πληρώσει τις υπέρογκες οφειλές του σε τρίτους, χάρη στο πάγωμα των οποίων καταφέρνει ως τώρα να συντηρεί χαμηλά το έλλειμμα.

Οφείλει επίσης να ρίξει το βάρος σε πολιτικές για την ανάπτυξη, τομέα στον οποίο θα βοηθήσουν και πολυάριθμοι τεχνικοί σύμβουλοι από το εξωτερικό, οι οποίοι, όπως αποκάλυψε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα έχουν εξαιρετικά ισχυρό λόγο στα πλάνα που θα διαχειρίζονται. Το βασικό πεδίο δράσης των εμπειρογνωμόνων θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες κρίνεται η ανακούφιση μετά από το 2012 του χρέους, αλλά εν πολλοίς και η επιτυχία του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Στο οικονομικό επιτελείο έχει απομείνει ένας μήνας για τη σύσταση του Ταμείου που θα τις αναλάβει, μόλις τρεις μήνες για να ολοκληρώσει την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τις άδειες του ΟΠΑΠ και 181 ημέρες, εντός των οποίων βάσει χρονοδιαγράμματος πρέπει να έχουν αποκρατικοποιηθεί ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΑΣ, ΔΕΠΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, Καζίνο Πάρνηθας, Κρατικά Λαχεία και να έχουν παραχωρηθεί οι άδειες κινητής τηλεφωνίας.

Στην αξιολόγησή της η Τρόικα επιμένει στην άποψη ότι το μεσοπρόθεσμο είναι φιλόδοξο και αφήνει παράθυρο για νέα μέτρα, επικεντρωμένα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την επαναξιολόγηση δικαιούχων κοινωνικών παροχών. Τονίζει δε ότι αυτήν την ώρα δεν βοηθά να υπάρχουν, όπως συνέβη μέχρι τις προηγούμενες εβδομάδες, διαφωνίες για τα μέτρα, ακόμη και μεταξύ των υπουργών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «οι καθυστερήσεις στην προετοιμασία του μεσοπρόθεσμου απεικονίζουν τις αυξανόμενες δυσκολίες της κυβέρνησης να διατυπώσει και να υποστηρίξει συλλογικά τις αναγκαίες οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

Οι δανειστές μας επιμένουν για επίσπευση εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο, αλλά και περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι όποιες μέχρι στιγμής περικοπές δεν έχουν περάσει στα παραγόμενα προϊόντα κι υπηρεσίες, ενώ ως μόνιμη επωδό πια επαναλαμβάνουν την ανάγκη για αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος.

Η τριμερής τονίζει ότι η εφαρμογή των μέτρων ως το 2015, λόγω του όγκου και της φύσης τους, πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, τόσο κοινωνική όσο και πολιτική, ενώ από τα πρώτα δείγματα γραφής εν μέσω θέρους θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 8 δισ. το Σεπτέμβριο.

http://www.ant1online.gr/Economy/General/Pages/20117/b1c7013a-e197-4430-bdef-77d342272321.aspx