05 Ιουλίου 2011

Αυστραλία: Το υπουργείο Εξωτερικών ερευνά δημοσιεύματα περί κράτησης Αυστραλού από το Λιμενικό Σώμα στον Αγ. Νικόλαο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAUUZsALQT3QQNrRNeXp87A3_gyja-HANKGoOeBp6N7fFr_WteGBSc4GkSSoovMjFLgo4ft4OFlh_lc4bCfer7_rpvxQEu1TujSAQDhUTa2zkb-D4d752nJP2MZQxTXD0AgAtlxKm5PhqT/s320/%25CE%2593%25CE%2591%25CE%2596%25CE%2591+..................jpgΤο αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι ερευνά δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένας Αυστραλός από το Σίδνεϊ που συμμετείχε σε πλοίο του στολίσκου που λαμβάνει μέρος στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ακτιβιστής Μάικολ Κόλμαν συνελήφθη από το Λιμενικό Σώμα όταν επεδίωξε να το εμποδίσει να απαγορεύσει την μετάβαση σκάφους στη Γάζα.

Ο Αυστραλός επέβαινε στο πλοίο "Tahrir", με σημαία Κομόρες. Στο ίδιο πλοίο συμμετέχει και η πρώην Αυστραλή γερουσιαστής των Πράσινων στη Νέα Νότια Ουαλία Σίλβια Χέιλ η οποία μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ABC.

Μια άλλη Αυστραλή ακτιβίστρια, η Τζένιφερ Κίλεν, δήλωσε ότι ο Μάικολ Κόλμαν με ένα καγιάκ εμπόδιζε το σκάφος του Λιμενικού. Ο ίδιος, κατά τις καταγγελίες τελεί υπό κράτηση και το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι ύστερα από επιχείρηση που στήθηκε για τον εντοπισμό του, "Tahrir", το πλοίο τελικά επέστρεψε στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, ρυμουλκούμενο από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Στο πλοίο επιβαίνουν 43 άτομα από Αυστραλία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία και Καναδά. Είναι το δεύτερο πλοίο που ακινητοποιεί το Λιμενικό Σώμα επειδή αγνόησε την υπουργική απόφαση για απαγόρευση απόπλου. Την Παρασκευή οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος σταμάτησαν το, υπό αμερικανική σημαία, πλοίο "Audacity of Hope" το οποίο απέπλευσε από το Πέραμα με προορισμό τη Γάζα.

Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Ελλάδα αν και έχει επιβάλει απαγόρευση στον απόπλου για την Γάζα έχει αναλάβει πρωτοβουλίας για την "άμεση" αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μια πρωτοβουλία που βρίσκεται στην ίδια γραμμή πλεύσης με τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας και του Κουαρτέτου.