27 Ιουλίου 2011

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλος καλεί την κυβέρνηση να θέσει τέλος στις έξωθεν παρεμβάσεις για την ίδρυση δικηγορικών εταιρειών

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος καλεί την κυβέρνηση "να αναλογισθεί τις ευθύνες της απέναντι στο δημοκρατικό μας πολίτευμα και στον 'Έλληνα πολίτη, και να θέσει τέλος στις έξωθεν παρεμβάσεις που βάλλουν κατά των θεσμών, προσβάλλουν τον ίδιο τον πυρήνα της απονομής της δικαιοσύνης και στόχο έχουν την υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας".

Αφορμή για τη δήλωση αυτή του κ. Αδαμόπουλου απετέλεσε η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητάει εξηγήσεις για τους περιορισμούς που υπάρχουν στην απελευθέρωση του καθεστώτος εγκατάστασης δικηγορικών εταιρειών στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών να εξηγήσει τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιδιώκει η απαγόρευση ίδρυσης δικηγορικής εταιρείας από δικηγόρους που είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικούς Συλλόγους της Ελλάδας, με εξαίρεση τους δικηγόρους Αθήνας και Πειραιά.

Επίσης, η Κομισιόν ρωτά εάν μπορούν δικηγόροι από το ίδιο κράτος-μέλος ή από διάφορα κράτη-μέλη να ιδρύσουν μία δικηγορική εταιρεία μαζί με Έλληνες δικηγόρους από διαφορετικούς συλλόγους.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει: "Ο κώδικας περί δικηγόρων καθιδρύει αυστηρά ασυμβίβαστες με το δικηγορικό λειτούργημα δραστηριότητες, όπως οι εμπορικές, επιβάλλει, σε περίπτωση παραβάσεως, πειθαρχικές κυρώσεις και αναστολή του λειτουργήματος για όλη τη διάρκεια της ασκήσεως δραστηριότητας ασυμβίβαστης με το δικηγορικό λειτούργημα και, εν γένει, ρυθμίζει την επαγγελματική λειτουργία του δικηγόρου με έμφαση στον χαρακτήρα των καθηκόντων του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης μάλλον παρά στον χαρακτήρα της δικηγορικής δραστηριότητας ως καθαρώς βιοποριστικής/οικονομικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια, ο νομοθέτης θέλησε τον δικηγόρο συμπράττοντα λειτουργό της δικαιοσύνης και απέκλεισε τον δικηγόρο έμπορο ή επιχειρηματία, με ρητές και σαφείς σχετικές νομοθετικές, αλλά και συνταγματικές αναφορές".

Έτσι, συνεχίζει ο Αδαμόπουλος "η επίκληση επιχειρημάτων δήθεν 'ανοίγματος' του επαγγέλματος, που λειτουργούν ισοπεδωτικά και παραγνωρίζουν την ιδιαίτερη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος και την αυξημένη κατοχύρωσή του, δεν παρίσταται καθόλου πειστική και απέχει πόρρω από τη ρεαλιστική αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, που διαπιστώνονται στον κλάδο υπό την τρέχουσα οικονομική συγκυρία".