01 Ιουλίου 2011

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, ένα χρόνο πριν

Στα 120 δισ. ευρώ του σχεδίου επενδύει ο κ. Γ. Παπανδρέου

30/04/2010
Tων Κωνσταντινου Zουλα – Βασιλη Nεδου

Ως μοναδική και επιβεβλημένη λύση για την έξοδο της χώρας από το σημερινό πρωτόγνωρο πρόβλημα που αντιμετωπίζει περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός τα άκρως επαχθή μέτρα που επιβάλλονται στη χώρα μιλώντας στους εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

Αυτή άλλωστε θα είναι και η κεντρική γραμμή επικοινωνιακής «αμύνης» της κυβέρνησης. Οτι δηλαδή τα 120 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν την προσεχή τριετία στη χώρα από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. διασφαλίζουν πλήρως την Ελλάδα από τη δανειακή εξάρτηση που έχει σήμερα έναντι των απρόβλεπτων αγορών, καθώς της δίνεται ο αναγκαίος χρόνος για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει εγκλωβισθεί, ενώ εάν τα προβλεπόμενα μέτρα εφαρμοστούν δεν θα απαιτηθούν νέα.

Στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε εξ αρχής κατανόηση, χωρίς να αρνείται τη σκληρότητα των μέτρων που τους περιέγραψε και εκτός απροόπτου θα ανακοινωθούν την Κυριακή, καθώς η αυριανή ημέρα ευλόγως αποκλείστηκε, καθώς συμπίπτει με την εργατική Πρωτομαγιά. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, άλλωστε, οι σχετικές ανακοινώσεις θα κατατεθούν και ως νόμος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου τάχιστα να «περάσει» από τη Bουλή. Οπως διευκρίνιζαν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού για την υπερψήφισή του δεν θα απαιτείται παρά η απλή πλειοψηφία των 151 της κυβερνητικής παράταξης. Διέψευδαν έτσι τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν πίεζε για την υπερψήφιση των μέτρων από τα 3/5 της Βουλής, προκειμένου να απολαμβάνουν αυξημένης νομιμοποίησης.

Στη συνάντησή τους με τον κ. Παπανδρέου, οι εκπρόσωποι των φορέων άκουσαν με μεγάλη προσοχή το προσκλητήριο «εθνικής συστράτευσης» στο οποίο ευθέως τους κάλεσε ο πρωθυπουργός. Κατά πληροφορίες μάλιστα ο κ. Παπανδρέου φέρεται να υπονόησε ότι οι τεχνοκράτες της Ε. Ε. και του ΔΝΤ ασκούν αφόρητες πιέσεις στην κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες όπως και να εξήγησε ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης ήταν εξ αρχής πολύ περιορισμένα.

Η έκκληση του πρωθυπουργού εισακούσθηκε, αν κρίνει κανείς από τις ήπιες δηλώσεις που ακολούθησαν. Με την εξαίρεση του γενικού γραμματέα της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλιόπουλου ο οποίος μίλησε για «τελειωμένη συμφωνία που έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων», όλοι οι άλλοι μετέχοντες απέφυγαν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος μίλησε για «προσπάθεια με τους αγώνες μας να μπορέσουμε να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης», έχοντας προηγουμένως αναγνωρίσει τη συγκυρία ως «την πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής ιστορίας». Σημειώνεται, πάντως, ότι τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ όσο και ο ομόλογός του της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν χθες και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, αλλά από το Μαξίμου δεν είχε επιβεβαιωθεί αν αυτές θα γίνουν άμεσα.

«Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές είμαστε όλοι συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια και οι σύγχρονες επιχειρήσεις θα συμβάλουν έτσι ώστε να ξαναδοθεί ελπίδα και προοπτική ανάπτυξης» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημ. Δασκαλόπουλος. «Πρέπει να πολεμήσουμε. Είναι εθνική ανάγκη να στηρίξουμε την κυβέρνηση» ανέφερε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ν. Αγγελόπουλος, ενώ στην παραδοχή ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» προχώρησε και ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος. «Τα μέτρα που μας ζητάει η “τρόικα” είναι πολύ σκληρά, αλλά τουλάχιστον μας δίνουν τη δυνατότητα να το παλέψουμε χρονικά και οικονομικά», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Β. Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής που συστάθηκε προχθές για τη διαχείριση των επόμενων κρίσιμων ημερών και στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η τακτική την οποία θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι των κομμάτων της Αριστεράς αν κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_30/04/2010_399428