13 Ιουλίου 2011

Kύπρος: Επεισόδια έξω από το προεδρικό μέγαρο σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς (video)

http://sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/2/8/7/401287/plateia_eleftherias_diamartyria.jpgΠρωτοφανή επεισόδια εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, τα οποία επισκίασαν την αυθόρμητη διαμαρτυρία πολιτών, που συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τον άδικο χαμό των 12 ανθρώπων.

Χιλιάδες "αγανακτισμένοι" πολίτες είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως στην Πλατεία Ελευθερίας, από όπου πορεύτηκαν ειρηνικά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Φαίνεται όμως ότι στην πορεία παρεισέφρησαν ακραία στοιχεία, τα οποία έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, έβαλαν φωτιά στον κυκλικό κόμβο και σε κάδους απορριμμάτων. Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων έκανε η Αστυνομία στο Προεδρικό Μέγαρο για να διαλύσει το πλήθος. Αρκετοί πολίτες μετέβησαν στις πρώτες βοήθειες με αναπνευστικά προβλήματα. Έκδηλη ήταν η αγανάκτησή τους για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν, ενώ καταγγέλλουν και υπέρμετρη χρήση βίας από πλευράς Αστυνομίας.


Δεν καταφέραμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Κάποιοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν μικροκομματικά το τραγικό γεγονός, προκαλώντας αποσταθεροποίηση για να περάσουν μηνύματα ακροτήτων στην κυπριακή κοινωνία ήταν το σχόλιο στο Ράδιο Πρώτο του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού.

Αυθόρμητα εκδηλώνει ο κόσμος την οργή του, δεν αντέχει πλέον ερασιτεχνισμό και εγκληματικά λάθη δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης. Ούτε οι τελευταίοι ερασιτέχνες δεν θα επέδειχναν τέτοια εγκληματική αμέλεια, τόνισε και ζητούμε ανάληψη πολιτικών ευθυνών, από όσους τις φέρουν.

Επρόκειτο για μεγαλειώδη ειρηνική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, κεντρικό μήνυμα της οποίας ήταν η συγκινητική παρουσία του κόσμου, που ζητούσε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος, όπως είπε, συμμετείχε και ο ίδιος στην πορεία. Περιγράφοντας τα γεγονότα είπε ότι κάποιοι επιχείρησαν να μπουν στο προεδρικό και η Αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα. Το πλήθος του κόσμου τους αποδοκίμασε τους 20 -30 ανεγκέφαλους, όταν η Αστυνομία επιτέθηκε προς όλους και γέμισε ο τόπος δακρυγόνα. Η αστυνομία, είπε, δεν επιτέθηκε σε αυτούς που έριχναν τις πέτρες, αλλά στον κόσμο.

ΕΛΑΜ: "Δεν έχουμε σχέση με τα επεισόδια"

Tο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα μέλη του που συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό στη Λευκωσία, ''δεν έχουν καμία σχέση με το ύποπτο για προβοκάτσια υποσύνολο με τα καλυμμένα πρόσωπα που προκάλεσε εντάσεις''. Τα μέλη του ΕΛΑΜ, προστίθεται, είναι αυτά που έφεραν διακριτικά του Κινήματος στις μπλούζες και τα καπέλα τους. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για στυγνό αστυνομικό κράτος και Αστυνομία που ''υπηρετεί τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας''. Το ΕΛΑΜ υποστηρίζει ότι έγινε χρήση αχρείαστων ποσοτήτων χημικών ουσιών, με αποτέλεσμα δεκάδες κόσμου να μετακινηθούν στα Νοσοκομεία με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Κάνει επίσης λόγο για ''επιθέσεις με δολοφονικές διαθέσεις'' των ΜΜΑΔ και χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων του ΕΑΟ που ''κόντεψαν να πατήσουν δεκάδες κόσμου αφού του επιτέθηκαν πισώπλατα και συλλαμβάναν στα τυφλά''.

Κρατώντας, εξάλλου μαύρο ύφασμα μήκους 200 μέτρων, στο οποίο αναγραφόταν η λέξη ''γιατί;'' έξι φορές, πέραν των χιλίων ατόμων διέσχισαν χθες βράδυ την παραλιακή λεωφόρο των Φοινικούδων στη Λάρνακα και κατέληξαν στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τραγικό συμβάν.

"Χίλια περίπου άτομα, κάτοικοι της Κοφίνου και των γύρω κοινοτήτων συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην εκκλησία του Αγίου Μοδέστου στην Κοφίνου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη των δώδεκα θυμάτων της τραγωδίας.

sigmalive.com