15 Ιουλίου 2011

Ελ Εριάν (PIMCO): Να βγει η Ελλάδα απ το ευρώ... ας πάρει μια "εκπαιδευτική άδεια εξόδου" ρε παιδί μου

http://static.doldigital.net/webstatic/9E80C2B12BAF215848C27C9BB4F36DB0.jpgΤην χορήγηση «εκπαιδευτικής άδειας» εξόδου από το ευρώ προτείνει για την Ελλάδα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα, PIMCO, Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε άρθρο του στους Financial Times. Είναι ό ίδιος άνθρωπος που τον Φεβρουάριο, όπως είχαμε γράψει, συμφωνούσε ουσιαστικά με τον Α. Σαμαρά μιας και «εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο το πακέτο μέτρων που εφαρμόζει η ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να μας οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση μιας και τα σκληρά μέτρα θα "πνίξουν" την ανάπτυξη και θα αυξήσουν την ανεργία. Πράγμα που δεν μπορεί να αντέξει ο λαός.»»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της PIMCO, στην παρούσα φάση η Ευρώπη θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση ή στη χορήγηση «εκπαιδευτικών αδειών» σε κράτη-μέλη, προκειμένου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Για τη δημοσιονομική ενοποίηση υποστηρίζει πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από εγγυήσεις και μεταβιβάσεις που θα σταθεροποιούσαν την δυναμική του χρέους της Ευρωζώνης, μέσω της επιθετικής χρήσης ενός ενοποιημένου ευρωπαϊκού ισολογισμού. Σε αντάλλαγμα τα κράτη μέλη θα έπρεπε να θυσιάσουν ένα μεγάλο κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας και της δημοσιονομικής στρατηγικής τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη θα πρέπει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της περιφέρειας, να επανακεφαλαιοποιήσει την ΕΚΤ, να ενισχύσει το συστήμα πληρωμών και εκκαθαρίσεων και να αποκαταστήσει τις συνθήκες ανάπτυξης. Όπως τονίζει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει «εκπαιδευτικές άδειες» κρατών-μελών από την Ευρωζώνη προκειμένου να ανακτήσουν την ελαστικότητα που χρειάζεται για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Ο Ελ Εριάν αναφέρει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει δίκιο όταν λέει πως η ώρα της αλήθειας έχει έλθει και ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι που θα καθορίσει την τύχη της και προειδοποιεί πως όσο περισσότερο καθυστερούν οι Ευρωπαίοι, τόσο χάνεται η προοπτική να ανασχέσουν την επέκταση της κρίσης.