12 Αυγούστου 2011

Στα χαρτιά οι εξαγγελίες για δομικές αλλαγές - Στην Αθήνα σε 10 ημέρες η τρόικα

http://www.skai.gr/files/temp/2919A2168943A3FDCADDB97569403B1F.jpgΔέκα ημέρες έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να αντιστρέψει την εικόνα πλήρους ασυνεννοησίας, καθώς στις 22 Αυγούστου καταφθάνουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας για την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο των τοποτηρητών αναμένεται να βρεθούν οι καταργήσεις φορέων, το ενιαίο μισθολόγιο, οι αποκρατικοποιήσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, το σύστημα υγείας και το φορολογικό καθεστώς.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ εξέφραζαν τον προβληματισμό τους, καθώς οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες.

Ειδικότερα:

• Ενώ έχουν εξαγγελθεί καταργήσεις δημοσίων φορέων, «λουκέτο» δεν έχει μπει ακόμη, ενώ την ίδια ώρα τα δύο μεγάλα κόμματα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη δημιουργία νέων φορέων!

• Στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων ο πρόεδρος του Ταμείου ζητά επανακαθορισμό του χρονοδιαγράμματος για την αξιοποίηση ΟΛΘ και ΕΥΑΘ, προκειμένου να αποφευχθεί η εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας εξαιτίας της μεγάλης πτώσης του χρηματιστηρίου.

• Στο εθνικό φορολογικό ο διάλογος διεξάγεται μέσω e- mails την ώρα που η φοροδιαφυγή στα νησιά φτάνει το 70%.

• Το ενιαίο μισθολόγιο ακόμη αναμένεται και η ΑΔΕΔΥ απειλεί με σαμποτάζ στην είσπραξη των εσόδων του κράτους, ενώ ενδεικτικό της ανοχής του κράτους απέναντι στη δράση των συνδικαλιστών ήταν η ανακοίνωση ότι οι κρατήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στη ΔΕΗ, εξαιτίας των απεργιών, θα γίνουν τμηματικά, κάτι ανήκουστο στον ιδιωτικό τομέα.

• Οι μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για πάνω από ένα χρόνο. Και όμως η σχετική εγκύκλιος, με την οποία ζητείται από τους δημόσιους φορείς να δηλώσουν τις ανάγκες σε προσωπικό, κυκλοφόρησε μόλις 2 εργάσιμες πριν το τριήμερο του 15 Αυγούστου.

• Οι ρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και υγεία έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά και την εικόνα συμπληρώνουν οι έριδες κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πατρότητα της ιδέας του ευρωομολόγου, που ακόμη δεν έχει αποφασισθεί αν θα εφαρμοστεί.

Σπάει κάθε ρεκόρ η ανεργία

Την ίδια στιγμή αναπτυξιακές δράσεις δεν υπάρχουν, ενώ η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φτάνοντας το Μάιο - σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ- το ιλιγγιώδες 16,6% , που σημαίνει ότι από πέρυσι επιπλέον 220.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους. Μία στις 5 γυναίκες είναι άνεργη, ενώ το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών έχει ξεπεράσει το 40%.

Ο Υπουργός Εργασίας έχει προειδοποιήσει για τον πιο δύσκολο χειμώνα από πλευράς ανεργίας. Με την ύφεση να φτάνει το 1ο τρίμηνο το 5,5%, η πορεία βασικών οικονομικών κλάδων δείχνει ότι η έξοδος από το τούνελ είναι ακόμη μακριά.

Υποχωρούν παραγωγή - επενδύσεις

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής υποχωρεί το εξάμηνο 8,8%, η οικοδομική δραστηριότητα 43,1% το τετράμηνο, ο δείκτης κύκλου εργασιών του τομέα των Ι.Χ. κατά 42,9% το Α' τρίμηνο, οι επενδύσεις το τετράμηνο αυξήθηκαν κατά μόλις 22εκ€, ενώ το λιανεμπόριο παρουσιάζει πτώση πωλήσεων το πεντάμηνο κατά 12,8% χωρίς να παρατηρείται αντιστροφή του κλίματος ούτε κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

Κραχ λόγω φορολογικής πολιτικής

Ακόμη και τομείς που παρουσιάζουν αύξηση στον κύκλο εργασιών τους, όπως ο τουρισμός, προειδοποιούν με κραχ το Σεπτέμβριο εξαιτίας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% από 1ης Σεπτεμβρίου.

Η ύφεση επηρεάζει και την δημοσιονομική πλευρά και σε συνδυασμό με την ανικανότητα είσπραξης των βεβαιωμένων φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, έχει οδηγήσει στην υστέρηση των εσόδων κατά 3,4δις€ από τον αρχικό στόχο και κατά 29εκ€ ακόμη και από τον αναθεωρημένο.

Αυξημένες οι δαπάνες

Την ίδια στιγμή οι δαπάνες παρουσιάζονται αυξημένες κατά 733εκ€ σε σχέση με τον αρχικό στόχο και μειωμένες κατά 323 σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο.

Αγώνας δρόμου για τη συμμετοχή των ιδιωτών

Εκτός από την όποια προετοιμασία για την αξιολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουνίου και την συμφωνία σχετικά με την συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, ο πρόεδρος του IIF Charles Dallara δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος παρουσίασε μια τελείως διαφορετική εικόνα, ενώ οι NYT σε δημοσίευμα τους αναφέρουν ότι πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που επαναφέρουν το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσινγκ δήλωνε την ίδια ώρα ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ίσως να οδηγήσουν σε διάσπαση του κοινού νομίσματος και ότι οι λύση για τις παραβατικές χώρες είναι η τιμωρία και όχι η παρέμβαση της ΕΚΤ.

skai.gr