12 Αυγούστου 2011

Κολοτούμπας: Άλλος έχει τ' όνομα κι άλλος τη χάρη...

12 Νοε. 2000

Aναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πολιτικής μας έναντι της Τουρκίας - Η προσέγγιση Αγκυρας - ΕΕ είναι το δικό μου στοίχημα, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών

Αποφασισμένος να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της ελληνικής πολιτικής έναντι της Αγκυρας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε επίσης στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ, στις πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλάβει για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, αλλά και στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι τα μεγάλα ζητήματα στις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας παραμένουν άλυτα· ωστόσο, εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η πολιτική του διαλόγου, καταρχήν σε θέματα κοινού συμφέροντος.

«Πιστεύω ότι η εμμονή μας σε αυτή την πολιτική -εφόσον η Τουρκία έχει τη βούληση να προχωρήσει και στην ευρωπαϊκή της πορεία και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων- θα έχει αργά ή γρήγορα αποτέλεσμα» τόνισε.

Αναφερόμενος στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η χώρα έχει δύο επιλογές: ή να προχωρήσει με γοργά βήματα προς την ΕΕ, βρίσκοντας παράλληλα τρόπους επίλυσης των διαφορών της με την Αθήνα, ή να μείνει πίσω, γυρίζοντας και τις δύο χώρες σε άλλες εποχές, «σε εποχές έντασης και κρίσης, όχι όμως με υπαιτιότητα της Ελλάδας».

Όσον αφορά στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα οικονομικά της επιτεύγματα. Ωστόσο, θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα που θα ανακουφίσουν τα κοινωνικά στρώματα, τα οποία περιθωριοποιούνται από τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία....

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΜΠΕ

13 Νοε. 2000
Παπανδρέου προς Καραμανλή: «Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι τα εθνικά θέματα είναι προσωπική υπόθεση»

Στην αντεπίθεση πέρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δέχτηκε την έντονη κριτική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, με αφορμή τις δηλώσεις του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία περί «προσωπικού ρίσκου» κατά τους χειρισμούς του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι τα εθνικά θέματα είναι προσωπική υπόθεση, η ευρωτουρκική προσέγγιση είναι θέμα που αφορά στη χώρα» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που του ζητούσαν να σχολιάσει τη στάση του κ. Καραμανλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, κάτι που όμως «δεν βοηθά».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΜΠΕ