18 Αυγούστου 2011

Νέες γερμανικές προβλέψεις για ελληνική χρεοκοπία

http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/scale_span8/images/story/xreokopia_2.jpgΌλο και πιο πιθανή θεωρεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας ο Γερμανός οικονομολόγος Jorg Rocholl, όπως αναφέρεται σε άρθρο που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Ο κ. Rocholl προειδοποιεί για περαιτέρω δημόσια δάνεια προς την ελληνική κυβέρνηση και φαίνεται επιφυλακτικός ως προς την ωφέλεια που θα είχε η χώρα με μία επιπλέον δανειακή βοήθεια

Στο συγκεκριμένο άρθρο της Die Zeit, με τον τίτλο «Οικονομολόγος θεωρεί όλο και πιο πιθανή την χρεοκοπία της Ελλάδας», επισημαίνεται και η δήλωση του πρόεδρου του European School of Management and Technology (ESMT), ότι ένα επιπλέον δάνειο θα αύξανε ακόμη περισσότερο το χρέος της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας ο κ. Rocholl, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, το οποίο γίνεται «όλο και πιθανότερο». Κατόπιν υπολογισμών του, όπως σημειώνει, «αποδείχθηκε ότι η όλο και σκληρότερη λιτότητα της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να βοηθά μόνιμα».

Ο όγκος του χρέους, που αγγίζει το 160% του ΑΕΠ, είναι ήδη για μεγάλο διάστημα πολύ υψηλός. Ακόμα κι αν οι ιδιώτες πιστωτές συμμετέχουν, όπως ήδη έχει συζητηθεί, στο πακέτο στήριξης της χώρας, πάλι αυτό δεν θα επαρκεί ώστε να επιστρέψει ξανά η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Όπως προσθέτει ο κ. Rocholl: «Αν η χώρα θελήσει να μειώσει το χρέος της και σε μερικές δεκαετίες να τηρήσει ξανά το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα πρέπει να επιτύχει πλεόνασμα τουλάχιστον 6%. Αυτό στην Ευρώπη το κατάφεραν μόνο οι Νορβηγοί, επειδή βρήκαν πετρέλαιο».

Hannoversche Allgrmeine: «Σε ελεύθερη πτώση η ελληνική οικονομία»

Mία μέρα πριν από την ανάλυση του κ. Rocholl, ο ανταποκριτής στην Αθήνα της εφημερίδας Hannoversche Allgrmeine, σε άρθρο του με τίτλο «Η ελληνική οικονομία σε ελεύθερη πτώση», ανέφερε ότι η καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό.

Κατά τους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 6,9%, έτσι ώστε να προκύπτει για το πρώτο εξάμηνο μία μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5%.

Σύμφωνα με τον κ. Gerd Hohler, αυτή είναι η πιο βαριά ύφεση την οποία έχει ζήσει η Ελλάδα από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και μάλιστα η πιο μακροχρόνια. Τα τελευταία έντεκα συνεχόμενα τρίμηνα μειώνεται το ΑΕΠ, ενώ δεν διαφαίνονται αλλαγές.

Υπάρχουν σκέψεις για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με πρόωρα μέσα προώθησης από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, όπου τα χρήματα θα διατεθούν για έργα υποδομής, όμως μένει ανοιχτό το πότε μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το Σεπτέμβριο μέλλεται να τεθούν σε εφαρμογή νέα μέτρα λιτότητας: μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και περικοπές σε δημόσιες επενδύσεις που αναμένεται να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ, καθώς και υψηλότεροι φόροι.

Η ύφεση φαίνεται να έχει παρασύρει όλους τους οικονομικούς τομείς. Ειδικότερα έχει πλήξει σκληρά την οικονομία στον τομέα των κατασκευών, όπου σημείωσαν για το πρώτο τρίμηνο μια υποχώρηση του τζίρου σχεδόν 50%.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε επίσης τον Ιούνιο κατά 13% και επιπλέον κατέρρευσε και η κατανάλωση, με τον τζίρο των καλοκαιρινών εκποιήσεων μειωμένο, σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού συνδέσμου λιανικού εμπορίου στον εγχώριο μέσο όρο κατά 25%.

Suddeutsche Zeitung: Το ελληνικό κράτος αδυνατεί να εισπράξει φόρους

Αναφερόμενη σε ένα άλλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, τις δυσχέρειες στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η δημοσιογράφος Christiane Schlotzer της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung επισημαίνει πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία συνίσταται η κατάργηση των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών και η μεταβίβασή των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, οι αυξήσεις και η είσπραξη φόρων είναι κεκτημένο προνόμιο του κράτους στην Ελλάδα. Ένα κράτος το οποίο, σύμφωνα με την άποψή της, κατ’ εξακολούθηση δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τις οικονομικές του βάσεις δεν είναι σε θέση να προσφέρει τίποτα στους πολίτες του.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η δημοσιογράφος, παρά τις υποσχέσεις της δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει να πατάξει σοβαρά τη φοροδιαφυγή. Το ίδιο επισημαίνει και έκθεση του ΟΟΣΑ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αν και ο διεθνής οργανισμός αξιολογεί μάλλον θετικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης.

Προφανώς όμως, και πολλοί Έλληνες έχουν τώρα πια κορεστεί από αυτές τις καθυστερήσεις του κράτους. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες καταγγέλλουν φοροφυγάδες στις αρχές: Σημειώνονται, από καταγγελίες πελατών που δεν παίρνουν αποδείξεις όταν ψωνίζουν, μέχρι καταγγελίες για αισχροκέρδεια που απασχολούν κυρίως τη δικαιοσύνη και επισύρουν μάλιστα, βαρύτατες ποινές.

Η αιτία για αυτή την ασυνήθιστη συμπεριφορά, είναι ότι πολλοί Έλληνες επιθυμούν δικαιοσύνη, αναφέρει η κα Schlotzer, εφόσον τις σκληρές κοινωνικές και οικονομικές περικοπές καλούνταν μέχρι στιγμής να πληρώσουν κυρίως εκείνοι που συνήθως πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, εφόσον τα εισοδήματά τους φορολογούνται στην πηγή. Οι υπόλοιποι, αντί φόρων, «συχνά προτιμούν να δίνουν μερικές χιλιάδες ευρώ στους αρμόδιους και να βγάζουν τα εκατομμύριά τους σε καταθέσεις της Ελβετίας, της Γερμανίας ή της Κύπρου».

Εάν αυτές οι συμπεριφορές δεν γίνουν ανεκτές κλείνοντας τα μάτια, αυτό θα είναι ένα σημάδι ότι η κοινωνία αλλάζει, καταλήγει η δημοσιογράφος.