24 Αυγούστου 2011

«Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τις εγγυήσεις» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Η Φινλανδία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις εγγυήσεις για ένα δάνειο προς την Ελλάδα με άλλα μέλη της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν.

Ο Κατάινεν υπογράμμισε πως η Φινλανδία δεν επιθυμεί να βλάψει άλλα μέλη της ευρωζώνης ή το ευρώ με το αίτημά της για εγγυήσεις, μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν είχε άμεση επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία φέρεται ότι έχει αρνητική στάση έναντι της προτεινόμενης συμφωνίας ανάμεσα στη Φινλανδία και την Ελλάδα.

Τα σχόλια του Κατάινεν έγιναν στη νότια πόλη Τάμπερε όπου ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε διάσκεψη του συντηρητικού κόμματός του Εθνικός Συνασπισμός.

Πριν από μια εβδομάδα, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν ανακοίνωσε μια συμφωνία με την Ελλάδα, λέγοντας πως βάσει των όρων της συμφωνίας η Ελλάδα θα μεταβιβάσει ένα αδιευκρίνιστο ποσό στο φινλανδικό κράτος. Το ποσό και οι τόκοι του θα επενδυθούν σε χαμηλού κινδύνου, μακροπρόθεσμους τίτλους που θα εγγυηθούν το δάνειο στήριξης.

Η Ουρπιλάινεν είχε δηλώσει τότε πως η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Η νέα φινλανδική κυβέρνηση, η οποία σχηματίσθηκε τον Ιούνιο έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως θα ζητήσει εγγυήσεις ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε μελλοντικά πακέτα στήριξης για την Ελλάδα ή άλλα μέλη της ευρωζώνης.