24 Αυγούστου 2011

WSJ: Σχέδιο μη χρηματικών εγγυήσεων επεξεργάζεται η ευρωζώνη

[Πάρτε τώρα και την αντίθετη με την από κάτω είδηση και άντε να βγάλετε άκρη για το τι γίνεται...]
«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συζητούν ένα σχέδιο εγγυήσεων, το οποίο θα βασίζεται σε μη χρηματικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, περιλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας του», αναφέρει σήμερα η Wall Street Journal.

Σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι αντιθέσεις στην Ευρωζώνη για τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα κορυφώνονται. Σημειώνεται επίσης πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετο στη συμφωνία αυτή, γιατί μπορεί να απειλήσει το καθεστώς του ως του «προτιμώμενου πιστωτή», το οποίο διασφαλίζει ότι τι ΔΝΤ είναι αυτό που σε κάθε περίπτωση αποπληρώνεται πρώτο.

Οι πρώτες συζητήσεις στην ευρωζώνη, σημειώνει η WSJ, είχαν επικεντρωθεί στην αναζήτηση ρευστών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας -μετρητών και πιθανόν χρυσού- που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση. Τώρα, συμπληρώνει, εξετάζεται, αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία, όπως ελληνικές επιχειρήσεις ή ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

Η εφημερίδα τονίζει, ωστόσο, ότι υπάρχουν εμπόδια για ένα τέτοιο σχέδιο. «Ένα εμπόδιο είναι ότι σημαντικό μέρος της ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου προορίζεται ήδη να πωληθεί και οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στην ύπαρξη των αντίστοιχων εσόδων. Υπάρχει επίσης η δυσκολία να καταγραφεί ποια είναι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Η ιδέα της χρήσης της ακίνητης περιουσίας ως εγγύησης θα μπορούσε να είναι ευαίσθητη για την Ελλάδα, παρατηρεί η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί σθεναρά κατά κάθε συμφωνίας που θα προέβλεπε τη χρήση ελληνικής γης ή ακίνητης περιουσίας ως εγγύησης.