ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕ 172% ΓΙΑ ΤΟ 2012 • ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ»
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Εκτός ελέγχου το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο θα φτάσει στο 189% του ΑΕΠ το 2012, αλλά κατά το ΔΝΤ η ελληνική κρίση χρέους είναι «διαχειρίσιμη». Στο επί μέρους κεφάλαιο για την Ελλάδα, στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για το ελληνικό χρέος, στο 189% του ΑΕΠ για το 2012, έναντι 172% που προέβλεπε τον Ιούνιο.
Η αναθεώρηση προς τα πάνω οφείλεται στο ότι το ΔΝΤ έλαβε υπόψη το γεγονός ότι στα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα περιλαμβάνονται πλεόν και οι υποχρεώσεις των δημόσιων επιχειρήσεων με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat. «Ενα σύνολο από 17 τέτοιου είδους επιχειρήσεις ή Οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ενός αριθμού ζημιογόνων Οργανισμών, έχουν καταγραφει και έχουν συμπεριληφθεί. Η συμμετοχή αυτή δείχνει ότι το χρέος των επιχειρήσεων αυτών (7,25% του ΑΕΠ) περιλαμβάνεται στα στοιχεία για το δημόσιο χρέος και ότι οι ετήσιες ζημιές αυξάνουν το ετήσιο έλλειμμα», αναφέρει η έκθεση. Η αναθεώρηση του χρέους προς τα πάνω αποδίδεται ακόμη και στα νέα δεδομένα για τις συμφωνίες swaps (ανταλλαγή χρέους), τις επιστροφές φόρων, τα χρέη των νοσοκομείων κ.λπ.
Για το 2011, το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για το χρέος στο 166%. Το 2013 το χρέος θα φτάσει στο 188% (!), έναντι 170% της πρόβλεψης του Ιουνίου, στο 179% το 2014 (έναντι 160%) και 165% το 2015 (έναντι 146%).
Με δηλώσεις του, ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Γιοργκ Ντεκρεσίν χαρακτήρισε το πρόβλημα της Ελλάδας «κατ' εξοχήν διαχειρίσμο, αν γίνουν οι σωστές ενέργειες. Ως εκ τούτου εξακολουθώ να θεωρώ τρελή την πρόταση για ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης». Ο Ντεκρεσίν αναφέρθηκε και στο θέμα των ευρωομολόγων, χαρακτηρίζοντας «πρόωρη» την πρόταση. Για το ελληνικό ΑΕΠ, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση στο -5% φέτος και στο -2% του χρόνου και αύξηση της ανεργίας στο 16,5% και 18,5% αντίστοιχα.