[Στην Ελλάδα όλα γίνονται ανάποδα: Πρώτα δίνουμε τις κάρτες και μετά τρέχουμα να εγκαθιστούμε τα μηχανήματα που θα τις διαβάζουν]
Τη Δευτέρα θα αρχίσει να διατίθεται από τις τράπεζες η πολυδιαφημιζόμενη φοροκάρτα, η οποία αναμένεται να απαλλάξει τους φορολογούμενους από το χαρτομάνι των αποδείξεων.
Η φοροκάρτα θα έχει όψη πιστωτικής κάρτας, ωστόσο δεν θα περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία. Θα είναι λευκή και στην μπροστινή όψη της θα αναγράφονται: «Κάρτα Αποδείξεων», το σλόγκαν «δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα» και ένας 10ψήφιος κωδικός. Στην πίσω όψη της η φοροκάρτα θα φέρει μαγνητική ταινία, όπως οι πιστωτικές κάρτες.
Πως θα ενεργοποιείται
Η κάρτα θα ενεργοποιείται με SMS στον αριθμό 54053 της ΓΓΠΣ (ΑΦΜ, κενό και ο κωδικός) ή μέσω Διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta και ο φορολογούμενος θα κάνει αντιστοίχιση του ΑΦΜ του με τον 10ψήφιο κωδικό που θα αναγράφεται σε αυτήν.
Με τη διαδικασία αυτή διασφαλίζεται ότι κανένας άλλος, πλην της ΓΓΠΣ, δεν θα γνωρίζει σε ποιον φορολογούμενο αντιστοιχεί η κάθε κάρτα.
Για την ενημέρωση των καταναλωτών θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο στο υπουργείο Οικονομικών, με εξειδικευμένους υπαλλήλους που θα δίνουν απαντήσεις στο τηλέφωνο 211-0007111.
Πως θα λειτουργεί
Σε κάθε συναλλαγή με μετρητά ή με πιστωτική κάρτα, οι καταστηματάρχες θα περνούν τη φοροκάρτα από τα μηχανήματα POS (Point of Sales, που χρησιμοποιούνται για τις πιστωτικές) [Μέχρι να εγκαταστήσουν το μηχάνημα όλοι, τι θα γίνετε;]. Με τη διαδικασία αυτή θα καταγράφεται η συναλλαγή και τα στοιχεία της θα αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ, ενώ κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση στην προσωπική του μερίδα μέσω διαδικτύου.
Οι τράπεζες, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αντιστοιχίσουν τις συναλλαγές με φυσικά πρόσωπα, στο τέλος κάθε ημέρας θα δίνουν αναλυτική κατάσταση των συναλλαγών που έγιναν µε τις φοροκάρτες που εξέδωσε το δίκτυο της κάθε μιας.
Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα καταχωρεί αυτά τα ποσά στον «λογαριασμό αφορολογήτου» κάθε κατόχου φοροκάρτας, ενώ σχεδόν αυτόματα θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα για τον τζίρο των επιχειρήσεων και φυσικά για τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει.