02 Σεπτεμβρίου 2011

Άμα έχεις λεφτά δεν ξέρεις τι να τα κάνεις... Βουνό θέλουν να φτιάξουν οι Ολλανδοί

http://www.spiegel.de/images/image-252831-galleryV9-nbnj.jpgΗ Ολλανδία είναι πολύ επίπεδη για τους κατοίκους της και κάθε χρόνο εκατομμύρια πάνε στις Άλπεις για διακοπές και σκί. Έτσι ξεκίνησαν κουβέντα για να κατασκευάσουν ένα βουνό ύψους 2.000 μέτρων που θα προσφέρεται για κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα, αθλητική και μη.

Η κουβέντα ξεκίνησε από ένα αστείο που είπε ο Thijs Zonneveld, πρώην επαγγελματίας ποδηλάτης και νυν αθλητικός δημοσιογράφος. Είπε να φτιάξουν ένα βουνό ύψους 2.000 μέτρων για να μπορούν και οι Ολλανδοί να κάνουν σκι, ορειβασία, ποδηλασία κ.λπ. Μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολλοί άνθρωποι ενθουσιάζονταν με την ιδέα και τώρα έχουν βρεθεί μέχρι και γραφεία που έχουν βγάλει τρισδιάστατα σχέδια και προυπολογισμούς.

http://www.spiegel.de/images/image-252784-galleryV9-fmff.jpgΟι Ολλανδοί είναι πρωτοπόροι στη δημιουργία τεχνητών τοπίων

"Αφού οι Άγγλοι έσκαψαν τούνελ κάτω απ' το κανάλι, μπορούμε και εμείς να φτιάξουμε ένα βουνό" λένε οι Ολλανδοί χωρίς να έχουν άδικο μιας και είναι πρωταθλητές στη δημιουργία τεχνητών τοπίων και γης. To 1916 ξεκίνησαν και μέσα σε 30 χρόνια ο μηχανικός Cornelis Lely κατάφερε και αποξήρανε μέρος του κόλπου της Zuiderzee, κερδίζοντας έτσι 2412 km² δηλ. έκταση γης διπλάσια της Ρόδου!!

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο βουνό της Ολλανδίας είναι μόλις 322,7 μέτρα ενώ πολλοί μικροί λόφου 50 και 100 μέτρων είναι τεχνητοί για την βιολογική επεξεργασία σκουπιδιών.

http://www.spiegel.de/images/image-252349-galleryV9-ymxc.jpgΣύμφωνα με τους υπολογισμούς αρχιτεκτονικών γραφείων ένα τέτοιο έργο θα απαιτούσε πάνω από 200 δις ευρώ. Το γραφείο DHV υπολόγισε ότι για ένα βουνό ύψους 2.000 μέτρων θα χρειαστούν 77 δις κυβικά μέτρα υλικού (άμμος και πέτρες απ' το βυθό της Βόρειας Θάλλασας) και φορτηγά πλοία θα έπρεπε να κάνουν 4,5 εκ ταξίδια για να μεταφέρουν το υλικό.

Πρώτοι αντέδρασαν οι Ελβετοί και ο τουριστικός σύλλογος της πόλης Arosa στο ορεινό καντόνι Graubünden νοίκιασε ήδη διαφημιστικές πινακίδες στο Άμστερνταμ όπου θα βάλει αφίσες που θα λένε: "Το αυθεντικό είναι καλύτερο απ΄την απομίμηση" και "Όσο ωραίες είναι οι πεδιάδες στην Ολλανδία τόσο ωραία είναι και τα βουνά στην Ελβετία".

Δείτε και το βίντεο με το τρισδιάστατο σχέδιο ενός τεχνικού γραφείου: