28 Σεπτεμβρίου 2011

Otmar Issing (πρώην μέλος ΕΚΤ): Κούρεμα χρέους 50% και έξοδο από το Ευρώ για την Ελλάδα

http://d1.stern.de/bilder/stern_5/wirtschaft/2011/KW39/issing_maxsize_420_280.jpgΤο πρώην μέλος της ΕΚΤ Otmar Issing, ζητάει και θεωρεί αναπόφευκτη μια μείωση του χρέους της Ελλάδας και στη συνέχεια έξοδό της από το Ευρώ. Σε συνέντευξή του στο stern απέκλεισε την πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την κρίση μόνο με περικοπές και τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα. "Η χώρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο βάριος του χρέους που φτάνει το 160% του ΑΕΠ. Τόσο απλά είναι τα πράγματα" τόνισε στη συνέντευξη.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Issing τόνισε ότι χωρίς μια δραστική μείωση του χρέους η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Η μείωση πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% αν όχι μεγαλύτερη, ενώ δικαιολόγησε την έξοδο από το ευρώ με το ότι ένα "κούρεμα" εντός του ευρώ θα αποτελέσει λευκή επιταγή για την Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες να λύσουν τα προβλήματά τους μέσω της μείωσης του χρέους εντός της ευρωζώνης.

Τέλος ο Issing τάχθηκε εναντίον των ευροομολόγων τα οποία θα "αποτελέσουν την ταφόπλακα του ευρώ", μιας και θα οδηγούσαν και οικονομικά υγιείς χώρες σε μια οικονομικοπολιτική δίνη χρέους. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και την Γερμανία και να οδηγήσει σε θάνατο του εγχειρήματος "σταθερό ευρώ".