Ο Τζορτζ Σόρος επιμένει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί κατά 50%. Θέτει, όμως, δύο σημαντικές προϋποθέσεις: πρώτον, η Ελλάδα να παραμείνει μέλος του ευρώ, και δεύτερον, η αναδιάρθρωση να είναι εθελοντική.
Ο διάσημος επενδυτής μίλησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» με αφορμή την τελευταία του δημόσια παρέμβαση, σε μια προσπάθεια να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν δραστικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης του ευρώ, έστω και στο παρά πέντε.
Η είδηση ότι είναι ο ιθύνων νους πίσω από την ανοιχτή επιστολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, προκάλεσε αίσθηση σε όσους δεν είχαν παρακολουθήσει τη στάση του στην κρίση χρέους. Κι όμως, ο κ. Σόρος ήταν ένας από τους πρώτους αμερικανούς αναλυτές που αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο να διαλυθεί η ευρωζώνη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε αντίθεση με οικονομολόγους όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο κ. Σόρος προειδοποιεί ότι «αν υπάρξει μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος, αυτό θα προκαλούσε κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα οδηγούσε σε παγκόσμια ύφεση». Είναι επίσης πεπεισμένος ότι «το ελληνικό χρέος χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί γιατί είναι πολύ μεγάλο. Αν είναι εφικτό, αυτό θα πρέπει να γίνει εθελοντικά, ώστε να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Θα μπορούσε να γίνει με την έκδοση νέων ομολόγων που θα έχουν την εγγύηση του EFSF. Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης αλλά θα πρέπει να λάβει μέτρα».
Όσο για το πότε είναι ο καλύτερος χρόνος για την αναδιάρθρωση, ο κ. Σόρος προτείνει μετά τη χορήγηση της έκτης δόσης.