06 Οκτωβρίου 2011

Μετωπική δικαστών-δικηγόρων για την τρόικα

http://www.skai.gr/files/temp/C907A3ECF5A20B387583A895CD764C6E.jpgΜετωπική σύγκρουση δικαστών και δικηγόρων έχει προκαλέσει η επίσκεψη της τρόικας στα δικαστήρια, την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά την ανακοίνωση των δικηγόρων που έκανε λόγο για "πραξικοπηματική επίσκεψη" της τρόικας και για "κρυφά ανταλλάγματα" για τους δικαστικούς για μη ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αντάλλαξαν πυρά για το θέμα, στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜEGA".

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος κλήθηκε από τον πρόεδρο των δικαστών Χαράλαμπος Αθανασίου να ανακαλέσει την ευθεία αυτή βολή, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε. "H τρόικα είναι εξωθεσμικός παράγοντας, συνομιλεί με την κυβέρνηση, είναι εκπρόσωποι των δανειστών μας, δεν έχουν καμία δουλειά στα δικαστήρια. Ο Έλληνας πολίτης μπορεί να πάει στο δικαστήριο και να ζητήσει εξηγήσεις;" τόνισε τουναντίον ο κ. Αδαμόπουλος.

"Λυπάμαι πάρα πολύ που δεν ανασκευάζετε και νομίζω δεν τιμάει τους προέδρους που υπέγραψαν αυτή την ανακοίνωση" σημείωσε σε έντονο ύφος ο κ. Αθανασίου.

Αντίθετη στην επίσκεψη της τρόικας στα δικαστήρια είναι και η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρόεδρο της, τον οποίο μάλιστα εγκαλεί γιατί -όπως λέει- ενώ εγκωμίαζε την άρνηση του εισαγγελέα και του προέδρου του Αρείου Πάγου να μην παρουσιαστούν προ μηνών στη Βουλή, δέχθηκε να συνομιλήσει με ένα εξωθεσμικό όργανο.

Τα διαφωνούντα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους: "Οι δικαστές δεν λογοδοτούν ούτε στην τρόικα ούτε σε οποιδήποτε άλλο εξωθεσμικό όργανο, προσπαθώντας να πείσουν για την ποιότητα ή για την αιτιολογία ή για την ποσότητα των αποφάσεων τους, ή για τη θεσμική ανεξαρτησία τους, ζητήματα για τα οποία η τρόικα ουδεμία εξουσία έχει να ασχοληθει ούτε ασχολείται".

Για τις καθυστερήσεις και την υπόθεση Ψωμιάδη

Στην ίδια εκπομπή, ο κ. Αθανασίου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τραγικές καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, για την οποία οι δικαστές δεν είναι -όπως είπε- υπερήφανοι. Τόνισε, όμως, πως "το απονεμόμενο ποιοτικό έργο της δικαιοσύνης αναγνωρίζεται διεθνώς".

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ανακριτή που ερευνά τα στημένα παιχνίδια να αφήσει ελεύθερο τον Μάκη Ψωμιάδη, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων υποστήριξε ότι τυχόν λάθη διορθώνονται από τα ίδια τα όργανα της δικαιοσύνης.

"Για οποιοδήποτε ατόπημα ή λάθος ανακριτή ή εισαγγελέα -είπε χαρακτηριστικά- υπάρχουν όργανα που το επιλύουν. Εάν λοιπόν διαφωνήσει ανακριτής και εισαγγελέας, όπως στην προκειμένη περίπτωση, ή ο κατηγορούμενος με τον ανακριτή, έρχεται ένα δευτεροβάθμιο όργανο και επιλύει τη διαφορά. Και αυτό ήταν το συμβούλιο πλημμελειοδικών, το οποίο έλυσε τη διαφορά και είπε να προφυλακισθεί ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος".

"Η επίκληση του θεσμικού πλαισίου, του φόρτου εργασίας των δικαστών και των δικονομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις εξελίξεις και τις κωλυσιεργίες στην απονομή της δικαιοσύνης και προκαλούν την κοινή γνώμη" σχολιάζει η Δημοκρατική Συμμαχία.

megatv