21 Οκτωβρίου 2011

ΚΡΑΝΗΟΥ τόπος το Σύνταγμα

Αγριο ξύλο μπροστά από τη Βουλή, χημικά και μολότοφΤης ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μέρες του 1998 έζησε χθες η πλατεία Συντάγματος. Από τη μια, η σκληρή περιφρούρηση του ΠΑΜΕ και, από την άλλη, τα οργανωμένα μπλοκ των αντιεξουσιαστών. Μαρμαροπόλεμος, ξυλοδαρμός, μολότοφ μέσα στο πλήθος, αιμόφυρτοι διαδηλωτές συνέθεσαν το σκηνικό του «πολέμου».

Η δυσαρέσκεια των υπόλοιπων διαδηλωτών για την αυστηρή περιφρούρηση των μελών του ΠΑΜΕ ήταν έντονη από νωρίς το μεσημέρι, καθώς ουδείς άλλος μπορούσε να προσεγγίσει το δρόμο μπροστά από τη Βουλή και το πλαϊνό της μέρος, τα λεγόμενα «λουλουδάδικα».

Σε πολλές περιπτώσεις δεν έλειψαν και οι φραστικές επιθέσεις σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ, που είχαν καταλάβει τη λεωφόρο Αμαλίας (από την Οθωνος ώς τη Βασ. Γεωργίου, καθώς και το κομμάτι της Βασ. Σοφίας όπου και χθες είχε τοποθετηθεί ο μεταλλικός φράχτης της Αστυνομίας).

Και δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι από την ανθρώπινη αλυσίδα δεν μπορούσε να περάσει άλλος διαδηλωτής, το οποίο είχε ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα. Ηταν και το ότι κάποιοι ζητούσαν ταυτότητες από όποιον προσπαθούσε να προσεγγίσει.

Το «απαγορευτικό» προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια των υπόλοιπων διαδηλωτών (σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες που συμμετείχαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, κινήματα και ανεξάρτητες οργανώσεις) για το «ρόλο που είχαν αναλάβει» τα μέλη του ΠΑΜΕ -που στέκονταν με τα πρόσωπα στραμμένα προς τους υπόλοιπους διαδηλωτές και φόντο το Κοινοβούλιο- και τα πρώτα συνθήματα ενάντια σε αυτή την πρακτική δεν άρχισαν να έρθουν.

Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη ηλεκτρισμένη. Τα αίματα άναψαν όταν οι άνθρωποι που συγκροτούσαν το μπλοκ του κινήματος «Δεν πληρώνω» κατευθύνθηκαν από τη Σταδίου αριστερά στη Γεωργίου Α', προκειμένου να διαμαρτυρηθούν μπροστά από τα «λουλουδάδικα», πράγμα το οποίο τους απαγορεύτηκε από την περιφούρηση των μελών του ΠΑΜΕ.

Μέσα σε λίγα λεπτά, τα πλαστικά μπουκάλια νερού που πετάχτηκαν προς τα μέλη του ΠΑΜΕ αντικαταστάθηκαν από πέτρες και μάρμαρα. Πολυπληθής ομάδα αναρχικών, που έφτασε τρέχοντας στο ίδιο σημείο, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στα μέλη της περιφρούρησης. Εκείνοι αρχικά οπισθοχώρησαν και αμέσως μετά ανταπάντησαν με δική τους επίθεση. Ακολούθησαν συγκρούσεις σώμα με σώμα, με τα κοντάρια από τις σημαίες να ανεβοκατεβαίνουν εκατέρωθεν με απίστευτες ταχύτητες και κομμάτια από μάρμαρα να πετιούνται και να επιστρέφονται.

Από τύχη δεν τραυματίστηκαν περισσότεροι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, που ένιωσαν τη φωτιά πάνω τους και έντρομοι είδαν τα ρούχα τους να καίγονται από τις μολότοφ που εκσφενδονίστηκαν από αναρχικούς. Η αντεπίθεση ήρθε αιφνιδιαστικά από μέλη του ΠΑΜΕ, που εμφανίστηκαν από την οδό Σταδίου μέσω του πεζόδρομου της Βουκουρεστίου.

Ο σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή που έπεσε -άγνωστο πώς- από μεγάλο ύψος και οι τραυματίες που κατέφθαναν ο ένας μετά τον άλλο στην πλατεία Συντάγματος μαρτυρούσαν ότι η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου.

Οι εθελοντές γιατροί του Ερυθρού Σταυρού προσπαθούσαν με όσα μέσα διέθεταν να βοηθήσουν όποιον μπορούσαν. Ενδεικτική η περίπτωση συγκεκριμένου ανθρώπου, ηλικίας περίπου 55 ετών, που από το πεζοδρόμιο της Γεωργίου Α' βρέθηκε στο κενό, πέφτοντας από το στέγαστρο καφετέριας. Αφού τον σταθεροποίησαν, τον μετέφεραν ακινητοποιημένο πάνω σε κομμάτι ελενίτ, ανάμεσα από διαδηλωτές που είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της πλατείας για να βοηθήσουν τη μεταφορά των τραυματιών.

Οταν έγινε γνωστό ότι ένας διαδηλωτής είχε χάσει τη ζωή του, αρχικά όλοι θεώρησαν ότι επρόκειται γι' αυτόν. Λίγη ώρα αργότερα διευκρινίστηκε ότι ο άνθρωπος που εξέπνευσε στο νοσοκομείο ήταν ο 53χρονος οικοδόμος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ πλησίασε αξιωματικό αστυνομικής δύναμης, που βρισκόταν μέσα στο Ζάππειο, γύρω στις 4 το απόγευμα και τον ενημέρωσε ότι αισθάνεται αδιαθεσία. Στη συνέχεια κάθισε σε ένα παγκάκι, ενώ εκεί έσπευσαν και άλλοι τρεις άνθρωποι που προσπάθησαν να τον βοηθήσουν. Στις 4.07 ο αξιωματικός τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ. Στις 4.23 δικυκλιστές του ΕΚΑΒ έφτασαν στο σημείο και επτά λεπτά αργότερα ο 53χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι «από το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επιχείρησαν επί της οδού Αμαλίας, από τη διασταύρωσή της με την οδό Οθωνος και μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Ολγας, καθώς και στην περιοχή του Ζαππείου, όπου και δεν έγινε χρήση οποιουδήποτε χημικού ή άλλων μέσων».

Οι αστυνομικές δυνάμεις -που εμφανίστηκαν αργότερα από διάφορες πλευρές- και δέχτηκαν επίθεση με μάρμαρα, πέτρες και μολότοφ, έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα από τα ακαθάριστα χημικά που βρίσκονταν στο οδόστρωμα από την Τετάρτη.

Η ένταση και τα επεισόδια συνεχίστηκαν στα στενά κάτω από τη Σταδίου και τη Φιλελλήνων, τα οποία έφτασαν μέχρι την Ακροπόλη και αλλά -εκ νέου- και μπροστά από τη Βουλή και έληξαν περίπου στις 9 το βράδυ, όταν οι διμοιρίες των ΜΑΤ εκκένωσαν την πλατεία Συντάγματος.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε 79 προσαγωγές από την πλατεία και άλλα σημεία, 12 συλλήψεις και 32 τραυματισμούς αστυνομικών. *