Την κατηγορηματική δέσμευση ότι κάθε ευρώ που δεν καταφέρνει να εισπράξει το κράτος από φόρους, θα το εξασφαλίζει από άλλες πηγές και από νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο, από «λουκέτα» κρατικών φορέων και ιδιωτικοποιήσεις, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στους Ευρωπαίους ομολόγους του, που του ζητούν επιτακτικά εγγυήσεις πως δεν θα πέσει ξανά έξω το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας.
Επιπλέον, στην προσπάθειά να διασφαλίσει την έγκριση της 6ης δόσης, η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι ακόμα και την μείωση του κατώτατου μισθού της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Στις δεσμεύσεις αυτές -που τις περιγράφει ανάγλυφα και στην επιστολή που απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος προς την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ- η κυβέρνηση περιλαμβάνει:
-και νέες περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας στο δημόσιο
-αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν μέσω εργασιακής εφεδρείας, αλλά και
-επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του σκληρού μέτρου, όσο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και μέχρι να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του.
Στην επιστολή του μάλιστα (είναι γραμμένη στα αγγλικά) που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών προς την κ. Λαγκάρντ, ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στο πρόγραμμα των 30.000 απολύσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του έτους, αλλά προσθέτει και ότι:
- ο αριθμός των υπαλλήλων που θα βγουν στην εργασιακή εφεδρεία θα μπορεί να μεγεθυνθεί («the total renumeration»).
- η διάρκεια της εφεδρείας θα μπορεί να επιμηκυνθεί («its expiration will be arranged»).
Εξ αυτών προκύπτει ότι οι όποιες αποκλίσεις των δημοσιονομικών στόχων θα καλύπτονται και με απολύσεις. Στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά και των άλλων μέτρων που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος στο Eurogroup προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της 6ης δόσης, δηλαδή στη μείωση του αφορολογήτου ορίου, στην περικοπή των συντάξεων και στη μείωση των μισθών, που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ εκφράζεται και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει ταχύτατα σε ιδιωτικοποιήσεις.
Επιπλέον για τα εργασιακά, η έκθεση της Τρόικας βάσει της οποίας εγκρίθηκε η 6η δόση είναι κάτι παραπάνω από σαφής: στη σελίδα 42, από τις συνολικά 106 σελίδες της έκθεσης αναφέρεται ρητά ότι «η κυβέρνηση θα προωθήσει τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να εξεταστούν οι παράμετροι της αγοράς εργασίας που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας στο σύνολό της».
Οπως επισημαίνουν «στόχος είναι η σύναψη ενός εθνικού τριμερούς συμφώνου αντιμετώπισης των μακροοικονομικών προκλήσεων για την οικονομία και να στηρίξουν μια ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα».
Στο πλαίσιο αυτό δηλαδή, μια «τριμερής συμφωνία» με κυβέρνηση, εργοδότες και εργαζόμενους, θα καθορίζει πώς θα γίνονται … οι διμερείς συμβάσεις εργασίας.