Συνέντευξη Πέτρου Ευθυμίου στην εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Μούρτη
«Να συναινέσουμε στη χρεοκοπία;»
Το ΠΑΣΟΚ αρνείται τη συναίνεση σε ζητήματα όπως η οικονομία και η τρομοκρατία. Δεν φοβάστε ότι η στάση σας θα μετρήσει αρνητικά στο εκλογικό σώμα;
Η κυβέρνηση ανακάλυψε τη συναίνεση, όταν χρεοκόπησαν ορατά οι πολιτικές της σε όλα τα μεγάλα θέματα της ελληνικής κοινωνίας. Μιλά για συναίνεση επιδιώκοντας τη συνενοχή. Γιατί λέει το εκπληκτικό «συναίνεση είναι να συμφωνείτε και να στηρίζετε τις μονοκομματικές μου επιλογές». Άρα, είναι λάθος όταν όλα τα μεγάλα ζητήματα επιβαρύνονται, να εγκλωβίσουμε τις λύσεις που ζητάει ο ελληνικός λαός στον επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της ΝΔ, που ανακάλυψε τη συναίνεση ως μετωνυμία του κομματικού της συμφέροντος.
Με κάθε ευκαιρία ζητάτε εκλογές, αίτημα στο οποίο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται. Η απομάκρυνση του χρόνου των εκλογών δεν αποδυναμώνει το διατυπούμενο αίτημα, ακυρώνοντας, παράλληλα και την όποια δυναμική του ΠΑΣΟΚ;
Το απλό ερώτημα, κ. Μούρτη, είναι αν υπάρχει διάσταση μεταξύ της βούλησης του ελληνικού λαού για την πορεία της χώρας και των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι μείζονες κυβερνητικές επιλογές βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Βάσει του Συντάγματός μας, όταν ο λαός διαφωνεί και απορρίπτει τις επιλογές της κυβέρνησης που στο παρελθόν είχε επιλέξει, τότε καλείται πάλι να προσδιορίσει την πορεία που θέλει για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.
Συμφωνείτε με τη θέση για κρατικοποίηση των Τραπεζών; Θα επιστρέψουμε στον κρατισμό;
Η οικονομική κρίση απέδειξε ότι το νεοφιλελεύθερο όραμα της ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων αγαθών και της κυριαρχίας της αγοράς πάνω στην κοινωνία και τους πολιτικούς θεσμούς, οδήγησε τον πλανήτη σε καταστάσεις πιο επίφοβες και από την κρίση του 1929. Η κρίση αυτή δικαιώνει τη θέση ότι επιβάλλεται να υπάρχουν πάντα ρυθμίσεις, κανόνες και έλεγχοι στη λειτουργία των αγορών, τόσο παγκόσμια όσο και σε κάθε κράτος. Ειδικότερα στην Ελλάδα, πιστεύω, ότι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ πρέπει να είναι πάντα εταιρείες υπό δημόσιο έλεγχο, όπως επίσης ενεργός ρόλος του Δημοσίου πρέπει να υπάρχει σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η Ολυμπιακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ) και η αμυντική βιομηχανία. Όχι μόνο δεν πρέπει να διστάσουμε σε κρατικοποίηση τραπεζών, για όσο διάστημα είναι αναγκαίο ώστε να εξυγιανθούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, αλλά πιστεύω ότι ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα πρέπει να επανέλθει στο δημόσιο έλεγχο. Κι αυτό είναι αναγκαίο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
http://www.petrosefthymiou.gr/main.asp