Την άποψη πως ο κίνδυνος "σκληρής αναδιάρθρωσης" του ελληνικού χρέους έχει εκλείψει, εκφράζει ο οίκος Goldman Sachs, σε έκθεσή του για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η χθεσινή συμφωνία για την Ελλάδα αποσκοπεί στη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, μέσω μιας μεγαλύτερης συμμετοχής των ιδιωτών, που συνεπάγεται απομείωση κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ομόλογων που κατέχουν.
"Ο κίνδυνος της επικείμενης και ενδεχομένως άτακτης σκληρής αναδιάρθρωσης, που σερνόταν τις τελευταίες ημέρες, έχει εκλείψει. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι μάλλον απίθανο να ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις CDS", αναφέρει η Goldman Sachs, εστιάζοντας στο ότι έχει περιορισθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.
Πάντως, ο οίκος σημειώνει πως οι πληροφορίες σχετικά με τη συναλλαγή είναι ελλιπείς, καθώς δεν είναι σαφές, εάν η Ελλάδα θα επαναγοράσει χωριστά τα ομόλογά της στη δευτερογενή αγορά, ή αν τα ομόλογα, που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, θα εκτεθούν σε περαιτέρω πιθανές προσαρμογές, όταν ενεργοποιηθεί ο ESM.
Η Goldman Sachs θεωρεί πως η Ελλάδα θα λάβει μια σημαντική ταμειακή ώθηση τα επόμενα χρόνια, καθώς τα διμερή δάνεια θα αρχίσουν να καταβάλλονται το 2020. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως τα δάνεια προς δημοσίους φορείς θα αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ήδη, από το 2014.