[Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι το άγχος ήταν υπερβολικό... οι Γερμανοί δαγκώνουν όποιον πάει να βάλει το χέρι στο μέλι... οπότε ο Καμμένος που είχε το άγχος (γιατί εμείς δεν είχαμε μιας και ξέραμε ότι αυτοί που κάνουν κουμάντο στην Ευρωζώνη δεν είναι μαλάκ@@ να αφήσουν τους Εβραίους του City να αλωνίζουν) μπορεί να τους πει τώρα αν έχετε CDS βάλτε τα εκεί που ξέρετε]
Η νέα εθελοντική συμφωνία για βαθύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές, πιθανότατα δεν θα πυροδοτήσει «πιστωτικό γεγονός» το οποίο θα ενεργοποιούσε τα CDS, σύμφωνα με τον ανώτατο νομικό σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), David Geen, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, η διαγραφή της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους κατά 50%. Επειδή όμως η συμμετοχή των ιδιωτών στη συμφωνία είναι εθελοντική και όχι αναγκαστική, τυπικά δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση των συμβολαίων ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας (CDS), σημειώνει ο αξιωματούχος της ISDA.
“Στο βαθμό που μπορούμε να δούμε, πρόκειται για μια εθελοντική συμφωνία και ως εκ τούτου είμαστε στην ίδια θέση με αυτήν της 21ης Ιουλίου», δήλωσε ο David Geen. “ Το ποσοστό των απωλειών, στο βαθμό που αφορά τον σκοπό ανάλυσης των CDS, δεν αλλάζει τα πράγματα. Τυπικά ένας εθελοντικός διακανονισμός δεν ενεργοποιεί τα CDS”, πρόσθεσε.
"Ανάσα" σε spread και CDS από Βρυξέλλες
Έντονα καθοδικά κινούνται την Πέμπτη τα spreads Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας στον απόηχο των αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της πολύωρης Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι επετεύχθη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες) για εθελοντικό κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα, με στόχο το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η ενίσχυση του EFSF στα 1,4 τρισ. ευρώ, η οποία θα προκύψει από μόχλευση 4-5 φορές. Αναφορικά με τις τράπεζες, αποφασίστηκε η ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier Ι στο 9% έως τα τέλη Ιουνίου. Οι τράπεζες θα πρέπει να απευθύνονται αρχικά για την επανακεφαλαιοποίησή τους στις αγορές. Εφόσον χρειαστεί οι χώρες θα μπορούν να παρέχουν στήριξη, ενώ ως τελευταία λύση αναφέρεται η χρηματοδότηση από το EFSF.
Σε αυτό το κλίμα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund υποχωρεί στις 2.202 μ.β. την Πέμπτη, κατά 120 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης.
Αισθητή πτώση καταγράφουν αυτή την ώρα και τα spreads Ιταλίας και Ισπανίας διαμορφούμενα στις 360 μ.β. (-26,52 μ.β.) και 319 μ.β. (-14,56 μ.β.), αντίστοιχα. Σχεδόν αμετάβλητα παραμένουν τα ιρλανδικά και πορτογαλικά spreads τα οποία υποχωρούν λιγότερο από μια μονάδα βάσης στις 606 μ.β. και 1.018 μ.β., αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι οι αναζωπυρωμένη αισιοδοξία για αντιμετώπιση της κρίσης μετά την χθεσινή συμφωνία, οδήγησε την απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου βάσης bund σε υψηλό μιας περίπου εβδομάδας στο 2,20%.
Εικόνα αποκλιμάκωσης εμφανίζουν σήμερα και τα κόστη ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των χωρών της ευρωπεριφέρειας. Συγκεκριμένα, τα πενταετή ελληνικά CDS διαμορφώνονται στις 5.459 μ.β. την Πέμπτη, τα ιρλανδικά στις 742 μ.β., τα πορτογαλικά στις 1.047 μ.β. και τα ιταλικά στις 435 μ.β.
Πηγή:www.capital.gr