Η Ελλάδα παραμένει στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία ειδήσεων των περισσοτέρων διεθνών ΜΜΕ, έστω και σε δεύτερο πλάνο τις τελευταίες ώρες μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας καθώς και για τα υπόλοιπα μέλη της.
Το πρακτορείο Dow Jones Newswires μεταδίδει πως ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα. Επικαλείται πάντως τα ελληνικά ΜΜΕ και τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ως πηγή της πληροφόρησής του, ενώ διευκρινίζει πως η αλλαγή της κυβέρνησης στην Αθήνα φαίνεται να περνά στο περιθώριο καθώς οι αγορές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ιταλία εν μέσω δημοσιευμάτων για επικείμενη παραίτηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Την ίδια στιγμή μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρο της διαδικασίας σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Αθήνα φιλοξενούν οι Financial Times που τονίζουν πως η «Αθήνα και οι διεργασίες στο πολιτικό της πεδίο, όσο αργούν να καταλήξουν τόσο βλάπτουν το προφίλ των Ευρωπαίων ηγετών και κυρίως του Νικολά Σαρκοζί που καλείται σε λίγο καιρό να δώσει μια κρίσιμη εκλογική μάχη»!
Το γερμανικό Der Spiegel μετέδιδε αργά το βράδυ της Δευτέρας πως η συμφωνία για το νέο Έλληνα πρωθυπουργό θα οριστικοποιηθεί σήμερα, ενώ είχε σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα του το αποκαλούμενο ‘Plan C’ για την Ευρώπη, με εισηγήσεις που χρονολογούνται από το Φεβρουάριο του 2012 για ουσιαστική «δημιουργία μιας ζώνης δεύτερης ταχύτητας του ευρώ» με τις χώρες των PIIGS και με τους τότε εισηγητές να έχουν ουσιαστικά σκιαγραφήσει εδώ και μήνες τα αδιέξοδα, οικονομικά και πολιτικά, που βίωσε τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα!
Το Bloomberg αντιθέτως προέβαλλε ως «απόφαση υπό αναμονή» των Ευρωπαίων, στο Eurogroup της Δευτέρας, την περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης του ευρώ, κυρίως γιατί η μετάσταση της κρίσης από την Ελλάδα στην Ιταλία αποδεικνύει πως η οικονομική κρίση είναι ένα «τέρας με πολλά κεφάλια». Το πρακτορείο προβάλλει τις εγγυήσεις που ζητάνε οι Ευρωπαίοι από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα για να απελευθερώσουν τη δόση του δανείου και μιλάει για «πολιτικά δράματα σε Ελλάδα και Ιταλία που απειλούν με νέο εκτροχιασμό τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να ενισχύσουν την οικονομία της Ευρωζώνης».
Τέλος και οι New York Times μετέδιδαν αργά το βράδυ τις εξελίξεις, προβάλλοντας ως κομβική ημερομηνία (deadline) τη σημερινή ημέρα για να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας.