02 Νοεμβρίου 2011

Εκπληξη στο Βερολίνο

Αρνήθηκε να σχολιάσει η Ανγκελα ΜέρκελΤου ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Με μεγάλη έκπληξη, αμηχανία και οργή υποδέχτηκε το Βερολίνο την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον Ελληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Αρνήθηκε να σχολιάσει η Ανγκελα Μέρκελ Αρνήθηκε να σχολιάσει η Ανγκελα Μέρκελ Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός και αρκέστηκε σε λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναφέρει ότι πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».

Ομως ανεπίσημα κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα δημοψηφίσματος στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Τετάρτης. Τέτοιο θέμα είχε παλαιότερα τεθεί ως σκέψη, αλλά όχι τώρα».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες είχε θέσει ως στόχο της Ελλάδας να λάβει η χώρα το δεύτερο πακέτο της βοήθειας μέχρι το τέλος της χρονιάς και τίποτε άλλο.

Τις απόψεις αυτές ενισχύουν και τα εξής στοιχεία : η κοινή γαλλο-γερμανική ανακοίνωση χθες το απόγευμα, στην οποία Σαρκοζί και Μέρκελ δηλώνουν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, θέτουν χρονοδιαγράμματα και δεν κάνουν καμιά αναφορά σε δημοψήφισμα.

Χαρακτηριστικά τονίζεται «πως Γερμανία, Γαλλία, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα συζητήσουν για την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης σε έκτακτη συνάντηση κορυφής στις Κάνες. Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους τους την πλήρη και δέουσα εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου, οι οποίες σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Βερολίνο και Παρίσι είναι πεπεισμένα πως το πακέτο λύσεων που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών θα επιτρέψει στην Ελλάδα την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η ίδια ανακοίνωση, η οποία μιλά για την έκτακτη σύνοδο σήμερα στις Κάνες, κάνει λόγο για συμμετοχή Ελλήνων αξιωματούχων, δίχως να αναφέρει το όνομα του Ελληνα πρωθυπουργού.

Επίσης η άρνηση της καγκελαρίου να σχολιάσει σήμερα τα γεγονότα, όπως λένε οι σχολιαστές, δείχνει την οργή, την έκπληξη και την αμηχανία της.

Εξάλλου Γερμανοί σχολιαστές χαρακτηρίζουν ακατανόητη την κίνηση Παπανδρέου, πιστεύουν ότι εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, ότι οδηγεί τη χώρα μας έξω από το ευρώ και μπροστά στη χρεοκοπία, ενώ δίνει επιχειρήματα σε όσους εδώ και καιρό μέσα στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν χωρά στην ευρωζώνη.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες το απόγευμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, με τον Ελληνα ομόλογό του Σταύρο Λαμπρινίδη.

Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Βεστερβέλε είπε -μεταξύ άλλων- στον Ελληνα ομόλογό του ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις απαραίτητες προσπάθειες στην κρίση χρέους, προς το συμφέρον της σταθερότητας ολόκληρης της ευρωζώνης».

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν σχεδόν οι μόνοι που έδειξαν κάποια μορφής κατανόηση στα σχέδια Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για μια γενναία απόφαση, που κρύβει ωστόσο ρίσκο».