Αμετακίνητος στην επιλογή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να προκηρύξει δημοψήφισμα, παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 μ.μ και ολοκληρώθηκε γύρω στις 3 το βράδυ, με τους υπουργούς να συμφωνούν ομόφωνα, με την πρόταση του πρωθυπουργού.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος πρόκειται να ενημερώσουν αύριο το βράδυ στις Κάννες, στο πλαίσιο της συνάντησης των G20, τους Ευρωπαίους ηγέτες και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, για την επιλογή του δημοψηφίσματος.
Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να έχουν αύριο στις 6.30 μ.μ στις Κάννες συνάντηση για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη συνάντησή τους με τους Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλο, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα και τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθόλη τη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου.
"Λύσσαξαν τα ΜΜΕ..."
"Εκτροπή δεν είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος αλλά η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να πείσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση" είπε ο πρωθυπουργός στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεχιζόταν για ώρες μετά τα μεσάνυχτα, εξελισσόμενο σε ολονύχτια αγρυπνία!
Ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους υπουργούς ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος, όπως εξαγγέλθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι η τύχη της κυβέρνησης θα κριθεί την Παρασκευή το βράδυ, με την ψηφοφορία επί της πρότασης εμπιστοσύνης.
Απέδωσε τις διογκούμενες αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών ομάδων στα ..."συμφέροντα που θίγονται από την μείωση της αξίας των ομολόγων" ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βολές και εναντίον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. "Λύσσαξαν με το δημοψήφισμα" φέρεται να είπε σε κάποια αποστροφή του. Και πρόσθεσε : "Μιλάμε για Μέσα Ενημέρωσης που είναι χρεοκοπημένα, τα οποία παρόλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει από πού βρίσκουν τα χρήματα". Βεβαίως, δεν διευκρίνισε αν η αποστροφή του αυτή αφορά ορισμένα μόνο ΜΜΕ ή το σύνολό τους, μια και στις μέρες μας, τα ΜΜΕ που δεν είναι χρεωμένα, αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία. Αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο ότι το γνωρίζει ο πρωθυπουργός...
Υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μην ζητήσει πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο "θα ήταν αποφυγή ευθυνών" και "θα οδηγούσε στην χρεοκοπία". Προφανώς πιστεύει ότι το δημοψήφισμα σημαίνει το ακριβώς αντίθετο...
Στις απανωτές προτάσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό, τόσο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και από εξωθεσμικά κέντρα για κυβέρνηση συνεργασίας απάντησε λέγοντας ότι είναι αυτός που πρώτος την επιδίωξε αλλά -όπως είπε- την αρνήθηκαν και η Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της Αριστεράς (στα οποία όμως ουδέποτε απευθύνθηκε για κάτι τέτοιο).
Ο Γ. Παπανδρέου δαιβεβαίωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι είχε εγκαίρως ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε, κάτι όμως που δεν προκύπτει από τις αντιδράσεις τόσο των ηγετών αυτών όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Οι περισσότεροι υπουργοί που πήραν τον λόγο εμφανίστηκαν ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας για προκήρυξη δημοψηφίσματος. Μερικές επιφυλάξεις διατύπωσαν οι Κ. Σκανδαλίδης και Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο μόνος που διαφώνησε, εκφράζοντας πάντως την πλήρη στήριξή του στην κυβέρνηση, ήταν ο Α. Λοβέρδος. "Δεν έχω πειστεί για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης" τόνισε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, το σύνολο των τεχνικών διαδικασιών που πρέπει να διευκρινιστούν, ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ερώτημα θα τύχουν επεξεργασίας από υπουργική επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί σχετικά σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε το δημοψήφισμα να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές.