24 Νοεμβρίου 2011

«Φλερτάρει» με τη θέση του Προέδρου του ΕΣΚ ο Γ. Παπανδρέου

Τη διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος φέρεται να εξετάζει, παράλληλα με τη διεκδίκηση μιας νέας θητείας στη θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που σήμερα και αύριο βρίσκεται στις Βρυξέλλες και τη Γερμανία.
Ο έως τώρα Πρόεδρος του ΕΣΚ, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Πωλ Ρασμούσεν, έχει υποβάλλει την παραίτησή του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, κατ’ ουσίαν, όμως, επειδή τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης βλέπουν τη δύναμή τους να κατακρημνίζεται, συμμετέχοντας πλέον μόνο σε 3 από τις 27 κυβερνήσεις των χωρών-μελών.

Η θέση του Προέδρου του ΕΣΚ θα επέτρεπε στον Γιώργο Παπανδρέου να συμμετάσχει πιο ενεργά στην ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική ζωή, σε σχέση με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, η οποία έχει χάσει τα πολλά τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος από την παλιά της ισχύ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, βεβαίως, δεν έχει απορρίψει ακόμα μια νέα θητεία από τον προσεχή Ιούνιο στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ωστόσο μια ευρωπαϊκή θέση αυτή την στιγμή δείχνει να είναι προτιμότερη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Γερμανία, σήμερα και αύριο, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στις 5 το απόγευμα, ο Γ. Παπανδρέου συναντάται με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ αύριο θα μιλήσει στην έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης του ΕΣΚ, το οποίο πραγματοποιείται στις 25 και 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αύριο, πάντως, στις 9 το βράδυ, θα μιλήσει στο Συνέδριο των Πράσινων της Γερμανίας, με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης», το οποίο πραγματοποιείται, στο Κίελο της Γερμανίας.