24 Νοεμβρίου 2011

Υποβάθμισε την Πορτογαλία ο Οίκος Fitch

Υποβάθμισε την Πορτογαλία ο Οίκος Fitch

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγηση της Πορτογαλίας προώρησε ο Οίκος Fitch κατά μια βαθμίδα, από το επίπεδο BBB- στο επίπεδο BB+, δηλαδή στην βαθμίδα "σκουπίδια", επικαλούμενος το υψηλό κρατικό χρέος και τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές της χώρας και προβλέποντας συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2012 κατά 3%.


Εν τω μεταξύ, Blackout σήμερα στην Πορτογαλία, μετά την 24ωρη απεργία που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τα προτεινόμενα μέτρα λιτότητας. Πτήσεις ματαιώθηκαν, έχουν ακινητοποιηθεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ αναμένεται ότι την απεργία θα συμμετέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι.


Την απεργία στηρίζουν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας. Περισσότερες από 30 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη την χώρα. Τα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Κοέλιο, μετά την διαπίστωση ότι υπάρχει παρέκκλιση, από τον φετεινό στόχο, για μείωση του ελλείμματος στο 5,9%, από 9,8% που ήταν πέρυσι.


Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της χώρας θα ψηφίσει το πακέτο μέτρων λιτότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος, στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας 78 δισ. ευρώ που έχει λάβει από ΕΕ και ΔΝΤ. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι οι περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες, η περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και διακοπών και αυξήσεις στη φορολογία.

megatv.com