03 Νοεμβρίου 2011

Σοβαρευτείται και ξεπεράστε την ξενοφοβία: Κανένας δεν θέλει και δεν μπορεί να μας διώξει απ' το ευρώ

Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη και υπάρχουν τα εργαλεία για να το διασφαλίσουμε αυτό, τόνισε την Πέμπτη εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η μόνη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι. «Βλέπουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και τα αναγκαία εργαλεία υπάρχουν και έχει επιτευχθεί συμφωνία», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Καρολίνα Κότοβα.

«Έτσι λοιπόν, σε ό,τι μας αφορά, αυτή είναι η μόνη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι», προσέθεσε.

Η ευρωπαϊκή συνθήκη, όπως έχει σήμερα, δεν προβλέπει να μπορεί μια χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ χωρίς να βγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ακόμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο από τη ζώνη του ευρώ χωρίς έξοδο από την ΕΕ», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας πάντως πως «αυτή είναι η σημερινή κατάσταση».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της «μέχρι κεραίας».

«Υπάρχει μία πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκταμιευθεί η 6η δόση προς την Ελλάδα», σημείωσε.

«Δεν πρέπει να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα, καθώς η δέσμευση» της Ελλάδας έγινε «μόλις πριν από λίγες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αλταφάζ αναφέρθηκε και στην Ιταλία, λέγοντας ότι έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για το θέμα του ελλείμματος, ενώ για τον EFSF είπε ότι θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, όπου θα συζητηθουν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες του Ταμείου.

«Εϊναι σημαντικό αυτό να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα» τόνισε.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι στη συνάντηση της 7ης Νοεμβρίου θα τεθεί το θέμα της μόχλευσης του EFSF, αλλά δεν βλέπει τελικές αποφάσεις την ίδια ημέρα.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να «βάλουν στον πάγο» τη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επειδή «δεν ξέρουμε πως θα πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα», είπε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Λουξεμβούργου Radio 100,7.

«Η Ελλάδα είχε την προοπτική των 8 δισ. ευρώ» η οποία τώρα δεν υφίσταται, είπε.

«Έχω την άποψη ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, αλλά αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό είναι να επεκτείνουμε» τα μέτρα προστασίας ώστε να μην μεταδοθεί η ελληνική κρίση στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο κ. Γιούνκερ είπε, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει με οποιοδήποτε τίμημα στο ευρώ και ότι στην Ευρώπη προετοιμάζονται (και) γι' αυτό το ενδεχόμενο.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις Κάννες

Έκτακτη συνάντηση λίγο πριν ξεκινήσει επισήμως η Σύνοδος της G-20, έγινε στις Κάννες και συμμετείχαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, καθώς και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Newsroom ΔΟΛ